Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2010

ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ Ν. ΙΟΡΔΑΝΗ

ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ Ν. ΙΟΡΔΑΝΗ :
ΠΑΡΟΣ
ΠΑΛΙΑ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ
ΠΟΙΗΜΑΤΑ
Ζ’ ΣΥΛΛΟΓΗ
ΠΑΡΟΣ 2009

Ακόμη μια ποιητική συλλογή αλλά συγχρόνως και μια ιστορική διαδρομή στην Πάρο.
<< Ακόμα  λίγα λόγια για το όμορφο νησί , την όμορφη την Πάρο, των Κυκλάδων την Καλλονή>> αναφέρει στον πρόλογο ο συγγραφέας.
   Ο αναγνώστης έχει την δυνατότητα να ενημερωθεί για την πορεία της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης της Πάρου ( σελίδες 9 – 22 ) από τις αρχές του 20ου αι. έως και τις αρχές του 21ου αι.
Ο συγγραφέας δίνει λεπτομερείς αναφορές για το φυσικό περιβάλλον του νησιού μας, την πρωτογενή οικονομική δραστηριότητα ( γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία ) που αποτελούσε την κυρίαρχη δραστηριότητα στις αρχές του 20ου αι. και καταλήγει στις τελευταίες δεκαετίες αναδεικνύοντας την άναρχη οικοδομική ανάπτυξη και την μονοκαλλιέργεια του τουρισμού με τις επακόλουθες θετικές και αρνητικές του επιπτώσεις στην κοινωνία και την φυσιογνωμία  της Πάρου.
    Συνεχίζοντας την ανάγνωση ( στις σελίδες 47 – 82 ) ο συγγραφέας μας λέει :
<< Την Πάρο περιγράφω πριν την Κατοχή και μετά , που η συγκοινωνία για αγροικίες και χωριά γινόταν με υποζύγια γερά.>>
Στις παραπάνω σελίδες περιγράφονται τα εκκλησάκια, τα κτήματα , οι κατοικίες κ.α.
που συναντούσαν οι συμπατριώτες μας (ως αναβάτες), όταν ξεκινούσαν να πάνε στα χωριά του νησιού, στα περίχωρα της Παροικίας ή για μια ημερήσια εκδρομή.
Αισθάνομαι τις έντονες στιγμές , τις γλυκές και όμορφες αναμνήσεις που θα δημιουργηθούν σε όσους θελήσουν έστω και νοητά ν’ αναπολήσουν εκείνα τα χρόνια μέσα από τις σελίδες του βιβλίου.
     Στις υπόλοιπες σελίδες του βιβλίου , ο αναγνώστης θα διαβάσει ποιήματα που ο ποιητής Γ. Ιορδάνης αφιερώνει σε προσφιλή και αγαπημένα του πρόσωπα , σε προσωπικότητες του νησιού και της χώρας μας.

   Η  διαχρονική εξέλιξη και αλλαγή της φυσιογνωμίας του νησιού μας εκτιμώ ότι προβληματίζουν τον συγγραφέα – ποιητή όπως και αρκετούς συμπολίτες μας.
Η Πάρος έχει αρχίσει ν’ αλλοιώνεται, η φύση καταστρέφεται, ο κοινωνικός ιστός εξασθενίζει και αλλοτριώνεται στο βωμό του κέρδους και της ανάπτυξης.
Γράφει ο συγγραφέας :<< Εάν υπήρχε τρόπος κάποια ψυχή των προγόνων μας , να επέστρεφε από τον Άδη , επάνω στο νησί και έβλεπε την Πάρο διαφορετική , θα επέστρεφε με το ίδιο εισιτήριο γιατί θα νόμιζε πως βρίσκεται σε λάθος τόπο.>>   

   Στον σεβαστό και αγαπητό κ. Γιώργο Ν. Ιορδάνη αξίζουν πολλά συγχαρητήρια για την έβδομη(ζ’) συλλογή του.
   Εύχομαι η Παναγία Εκατονταπυλιανή, στην οποία αφιερώνει το παραπάνω βιβλίο, και την οποία υπηρετεί εδώ και πολλά χρόνια ως ιεροψάλτης και στα δύο αναλόγια, να του χαρίζει υγεία , αγάπη και διαρκή έμπνευση ώστε να συνεχίσει να μας ταξιδεύει μέσα από τ’ αληθινά και υπέροχα ποιήματα του.

                                                                                           Κώστας Ν. Μπιζάς
                                                                                              Μαθηματικός

Δεν υπάρχουν σχόλια: