Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2010

Συμμετοχή του Δήμου Πάρου στις Τουριστικές Εκθέσεις








ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΙΖΑΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ  ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΝΟΚΙΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΩΜΑΤΙΩΝ ΠΑΡΟΥ-ΑΝΤΙΠΑΡΟΥ 
 << ΜΑΝΤΩ ΜΑΥΡΟΓΕΝΟΥΣ >>
                                                       



                        Πάρος  27 – 01 – 10


                    Προς : Τουριστική Επιτροπή Δήμου Πάρου
                    Κοιν. : Μ.Μ.Ε.

                   Θέμα : Συμμετοχή του Δήμου Πάρου στις Τουριστικές Εκθέσεις



   Την παραπάνω επιστολή την στέλνω με αφορμή τις δηλώσεις της Αντιπροέδρου της Τουριστικής Επιτροπής κ. Μαρίας Τριβυζά στην εφημερίδα Φωνή της Πάρου, στις 22.01.10,  ότι φέτος ο Δήμος Πάρου δεν θα συμμετάσχει στις εκθέσεις Φιλοξένια, Τουριστικό Πανόραμα , Βερολίνο κλπ. αλλά θα δοθεί έμφαση στην έκθεση των Βρυξελλών, της  Μόσχα, της  Βαρκελώνης κ.α.
Επίσης στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 26.01.10 ο Πρόεδρος της Τουριστικής Επιτροπής κ. Μανόλης Ραγκούσης ανέφερε στην συνεδρίαση ότι τα παραπάνω αποτελούν πρόθεση της Τουριστικής Επιτροπής.

Κατ’ αρχήν θα ήθελα να διαφωνήσω με την πρακτική που ακολουθήθηκε ώστε να δημοσιοποιηθεί η απόφαση για την μη συμμετοχή στις παραπάνω εκθέσεις Να τονίσω ότι η τουριστική επιτροπή θα συνεδριάσει την Πέμπτη 28.01.10.

Ασχολούμαι και συμμετέχω στην τουριστική επιτροπή από το 1999.
Οι παραπάνω εκθέσεις Φιλοξένια και Τουριστικό Πανόραμα αποτελούσαν από τότε σημαντικούς τόπους συνάντησης με τους υποψήφιους Έλληνες πελάτες μας καθώς και με αρκετά γραφεία του εσωτερικού ή του εξωτερικού ειδικά στην Θεσσαλονίκη.
  
Τα τελευταία χρόνια , από το 2004 και έπειτα, υπήρχε συνεργασία με την Νομαρχιακή επιτροπή τουρισμού και συμμετείχαμε σε όλες τις εκθέσεις που έπαιρνε μέρος η Νομαρχία τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.
Η συμμετοχή μαζί με την Νομαρχία εξασφάλιζε το ελάχιστον δυνατό κόστος για τον Δήμο.
Ταυτόχρονα ο Δήμος συμμετείχε και σε εκθέσεις σε συνεργασία με την Περιφέρεια και τον Ε.Ο.Τ., ενώ πέρυσι υπήρξε και η επιτυχημένη συμμετοχή της Νομαρχίας στο Μετρό του Συντάγματος με την παρουσία και του νησιού μας.




       


   Οι Παριανοί τουριστικοί επιχειρηματίες που καταβάλλουν ετησίως  το τουριστικό τέλος ( 100.000€ περίπου) για την πληρωμή των εξόδων συμμετοχής στις εκθέσεις  καθώς και για την εκτύπωση των διαφημιστικών εντύπων , αγωνιούν για την προσεχή τουριστική περίοδο και ελπίζουν  να μην λάμψει με την απουσία της η Πάρος από τις δύο βασικότερες και σημαντικότερες εκθέσεις  της Ελλάδος όπως και από τις δύο σημαντικότερες Ευρωπαϊκές  ( Βερολίνο και Λονδίνο ).

 Επίσης είναι γνωστό , σε όσους τουλάχιστον ασχολούνται με τον τουριστικό κλάδο, ότι περίπου το 80% των πελατών μας , προέρχονται από την Ελληνική αγορά
και το υπόλοιπο  προέρχεται από την Γαλλική, Γερμανική, Ιταλική, Αγγλική και Αμερικάνικη αγορά κυρίως .

Δυστυχώς η έλλειψη μεγάλου αεροδρομίου που να εξασφαλίζει  απευθείας  πτήσεις από το εξωτερικό, οι  φτηνότερες  ανταγωνίστριες χώρες Τουρκία, Κροατία κ.α.
καθώς και οι χαμηλού επιπέδου υπηρεσίες  που προσφέρουμε δεν συγκινούν τους ξένους τουρίστες πλέον.
Χρειάζεται να γίνουν πολλά και σημαντικά αν θέλουμε να προσελκύσουμε ξανά τους αλλοδαπούς τουρίστες.

Θεωρώ λοιπόν αρκετά ριψοκίνδυνη και βιαστική την απόφαση για μη συμμετοχή στις δύο παραπάνω τουριστικές εκθέσεις της χώρας μας.
Θέλω να πιστεύω ότι τα μέλη της τουριστικής επιτροπής , λαμβάνοντας υπόψη και την φετινή δύσκολή τουριστική περίοδο όχι μόνο θ’ αποφασίσουν  για μη συμμετοχή στις δύο παραπάνω τουριστικές εκθέσεις αλλά θα καταθέσουν προτάσεις και απόψεις για την περαιτέρω προβολή του νησιού μας σε όλη την Ελληνική Επικράτεια και ειδικότερα στις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας μας.

Την σημερινή κρίσιμη εποχή θα ήταν άτοπο να απουσιάζουμε από τις παραπάνω εκθέσεις  και να αφήσουμε το πεδίο ελεύθερο σε ανταγωνιστικά νησιά όπως η Σαντορίνη, η Μύκονος, η Νάξος, η Σύρος , η Μήλος κ.α.
Η Ελληνική αγορά θα πρέπει να δεχτεί επίσης μηνύματα της Πάρου μέσω ραδιοφωνικών , τηλεοπτικών και έντυπων μέσων.

Ακόμη η τουριστική επιτροπή θα πρέπει να καταθέσει προτάσεις για την εικόνα και τα προβλήματα που παρουσιάζουμε ως τουριστικός προορισμός ( κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, εμπορικό λιμάνι , ποιότητα παρεχόμενων υπηρεσιών , έλλειψη αεροδρομίου, ακτοπλοϊκή σύνδεση με την Θεσ/νίκη, υψηλό κόστος εισιτηρίων κλπ ).




Με εκτίμηση
Κώστας Μπιζάς





Δεν υπάρχουν σχόλια: