Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2010

Προϋπολογισμός Εσόδων – Δαπανών Δήμου Πάρου


Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου στις 18-12-2009
Θέμα :  Προϋπολογισμός Εσόδων – Δαπανών  Δήμου Πάρου
Οικονομικού Έτους 2010

                                                     του Δημ. Συμβούλου Κώστα Ν. Μπιζά


   Πραγματοποιήθηκε στις  18 Δεκεμβρίου η θεματική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα τον οικονομικό προϋπολογισμό του 2010. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν τα έσοδα για το  2010 θα ανέλθουν στα  15.257.162,29€ . Στο ίδιο ποσό θα φτάσουν και οι δαπάνες .
Στην παραπάνω συνεδρίαση αναφέρθηκα στα παρακάτω θέματα:
1ον) Επικρότησα το γεγονός ότι ο Δήμος δίνει επιπλέον προαιρετική εισφορά για τα σχολεία και τα νηπιαγωγεία ύψους 220.000€ . Αυτά τα χρήματα μαζί με τα υπόλοιπα 200.000€ που στέλνει το υπουργείο για τις σχετικές υποχρεώσεις, συμβάλλουν στην κάλυψη των λειτουργικών αναγκών των σχολείων του νησιού μας.
2ον) Ζήτησα να υλοποιηθεί η επέκταση του ασύρματου δικτύου σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα ( υπάρχει σχετική πρόβλεψη με ποσόν 30.000€) ώστε να έχουν όλοι οι συμπατριώτες μας πρόσβαση στο διαδίκτυο και στις εξελίξεις της νέας εποχής.
3ον) Συμφώνησα με την δαπάνη που αφορά την παροχή υπηρεσιών για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση της τουριστικής προβολής του Δήμου Πάρου, όπου προβλέπεται το ποσό των 232.780€.
 Το νησί μας στηρίζει την οικονομία του στον τουρισμό και για τον παραπάνω λόγο οφείλει ο Δήμος Πάρου να διαθέτει ένα σημαντικό κονδύλι για την προβολή των αξιοθέατων του, όπως κάνουν άλλωστε όλοι οι Δήμοι, οι Νομαρχίες και οι Περιφέρειες της χώρας μας.
 Από την πλευρά τους οι τουριστικοί επιχειρηματίες συμμετέχουν ετησίως στα έσοδα του Δήμου μέσω του τουριστικού τέλους με το ποσό των 100.000€ και με άλλα 330.000€ μέσω του τέλους επί των ακαθάριστων εσόδων των επιτηδευματιών.
4ον) Πρότεινα να γίνουν μελέτες :
α) για την ανάδειξη και την αποκατάσταση του κάστρου της Παροικίας,  β) για την διαμόρφωση πεζοδρομίου στον περιφερειακό Παροικίας,
γ) για την αξιοποίηση του αγροκηπίου της Παροικίας , ως χώρου        πρασίνου αλλά και για αίθουσες νηπιαγωγείου,
δ) για το σχέδιο πόλης της Παροικίας.      
5ον) Πρότεινα να προχωρήσει ο Δήμος στην αγορά οικοπέδου για την στάθμευση αυτοκινήτων στην πρωτεύουσα του νησιού μας.

6ον) Ζήτησα από το Δημοτικό Συμβούλιο να συμβάλλει στις λειτουργικές ανάγκες του Εκκλησιαστικού Γηροκομείου στο οποίο προσφέρονται υπηρεσίες πρόνοιας στους γέροντες του νησιού μας.
Πρότεινα να συνέλθει το Δημοτικό και Εκκλησιαστικό Ίδρυμα << Αγία Θεοκτίστη>> και να αποφασίσει με ποιό τρόπο θα αξιοποιήσει τα δύο ακίνητα που έχει στην κατοχή του ( Κρίσπη που βρίσκετα στην Πεντέλη και Μηνόπουλου που βρίσκεται στην Ραφήνα), ώστε τα έσοδα που θα προκύψουν από την αξιοποίηση τους να διατεθούν στο Γηροκομείο.                                                                     

Σίγουρα υπάρχουν  σημαντικά έργα υποδομής τα οποία θα πρέπει να δρομολογηθούν, όπως το νέο εμπορικό λιμάνι, το νέο αεροδρόμιο, το γήπεδο ποδοσφαίρου της Νάουσας, το κλειστό γυμναστήριο στην Μάρπησσα και στην Παροικία, ο 2ος περιφερειακός , το πολιτιστικό κέντρο κ.α.
Για τα παραπάνω έργα απαιτούνται αρκετά χρήματα , όμως θα πρέπει η τοπική αυτοδιοίκηση όπως οφείλει άλλωστε, να αγωνιστεί και να διεκδικήσει την άμεση υλοποίηση τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: