Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη

                                                                                
Ενισχύεται η ενεργειακή στρατηγική της Ελλάδας

                                                                                           Πάρος 20.03.2007
         
      Στις 15 Μαρτίου του 2007, στο Προεδρικό Μέγαρο , παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια , του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, του Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και του Βούλγαρου ομολόγου του, Σεργκέι Στανίσεφ, υπεγράφη διακρατική συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας , της Ρωσίας και της Βουλγαρίας για την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη.
    Eίναι προφανής η μεγάλη σημασία του αγωγού που θα μεταφέρει ρωσικό πετρέλαιο στην Ελλάδα και μέσω αυτής στην Ευρώπη, παρακάμπτοντας τα υπό τον έλεγχο της Τουρκίας Στενά του Βοσπόρου.  Επίσης θα μειωθεί ο διαμετακομιστικός ρόλος της Τουρκίας στην ενέργεια μέσω της οποίας διέρχονται ακόμη δύο σημαντικοί αγωγοί.
     Η αρχική ικανότητα μεταφοράς του πετρελαιαγωγού προσδιορίζεται σε 35 εκατ. τόνους ετησίως με προϋπολογισμό 1 δις. ευρώ, ενώ η περίοδος της κατασκευής θα είναι 2,5 χρόνια. 
     Βεβαίως θα πρέπει να τηρηθούν αυστηροί περιβαλλοντικοί όροι διότι στην περιοχή βρίσκονται δύο σπάνιοι βιότοποι, το δάσος της Δαδιάς και το οικοσύστημα του Δέλτα του Έβρου.
     Με την παραπάνω συμφωνία η Ελλάδα μπαίνει σταθερά και αμετάκλητα στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη ενώ ταυτόχρονα η ελληνική εμπορική ναυτιλία, ουσιαστικά θα παρέχει μια επιπλέον δυνατότητα ασφαλούς μεταφοράς ενέργειας με τα ελληνικών συμφερόντων και ιδιοκτησίας τάνκερ μεταφοράς ενέργειας.

Κώστας Ν.Μπιζάς
Μαθηματικός
Δημοτικός Σύμβουλος


Το παραπάνω κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα <<Παριανή Ενημέρωση>>
τον Απρίλιο του 2007.

Δυστυχώς σήμερα , Οκτώβριος του 2010, τρία χρόνια μετά από αυτή την ιστορική συμφωνία για τα γεωπολιτικά συμφέροντα της χώρας μας , δεν υπάρχει η πολιτική βούληση για την επίτευξη και υλοποίηση της.
Οι συμπατριώτες μας, ας βγάλουν τα συμπεράσματα τους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: