Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2010

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΓΙΑ ΠΟΡΙΣΜΑ 1ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 26 ΜΑΙΟΥ 2010

ΘΕΜΑ: <<ΠΟΡΙΣΜΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΩΝ ΕΤΩΝ 2007, 2008 ΚΑΙ 2009 ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ 1ΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ, 1ΟΥ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΚΑΙ 3ΟΥ ΟΛΟΗΜΕΡΟΥ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΠΑΡΟΙΚΙΑΣ.>>

   Κατ’ αρχήν θέλω να κάνω μια διόρθωση στην τοποθέτηση μου , στο Δημοτικό Συμβούλιο της 3 Μαίου 2010.
Είχα αναφέρει ότι:
Ευθύνη μας είναι να ελέγχουμε την σκοπιμότητα των δαπανών και βεβαίως συνηγορούμε στις αναγκαίες δαπάνες για την ομαλή και εύρυθμη λειτουργία των σχολείων μας.
Δεν είναι ευθύνη μας ο έλεγχος της νομιμότητας των παραστατικών που παρουσιάζονται , τα οποία  είναι  ευθύνη της οικονομικής υπηρεσίας του Δήμου.
Το παραπάνω το είχα αναφέρει διότι στον κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων Ν.3463/2006, άρθρο 240, παράγραφος 2, αναφέρεται σαφώς ότι :  << τα νομικά πρόσωπα , αν δεν διαθέτουν ταμειακή υπηρεσία , εξυπηρετούνται από την ταμειακή υπηρεσία του οικείου Ο.Τ.Α.>>.
Με αφορμή το παραπάνω μέρος της τοποθέτησης μου , δέχτηκα τηλεφώνημα από τον προϊστάμενο της οικονομικής υπηρεσίας του Δήμου Πάρου και κατόπιν προσωπικής επικοινωνίας μαζί του, μου παρουσίασε έγγραφα από τα οποία προκύπτει ότι τα Διοικητικά συμβούλια των σχολικών επιτροπών είναι υπεύθυνα για τον έλεγχο και την έγκριση των οικονομικών απολογισμών οι οποίοι στην συνέχεια υπόκεινται για έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Άρα δεν έχω κανένα λόγο να επιμείνω ότι ο έλεγχος της νομιμότητας είναι ευθύνη της οικονομικής υπηρεσίας του Δήμου.

 


 Σχετικά με το σημερινό Θέμα του Δημοτικού Συμβουλίου :

  Κυρίες και Κύριοι,

  Το πόρισμα της  επιτροπής  ελέγχου απλώς επιβεβαιώνει όλα όσα είχε αναφέρει ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων  στις 20 Απριλίου 2010,
στο έγγραφό του προς το Δημοτικό Συμβούλιο και προς την Πρωτοβάθμια, το οποίο στο Δημοτικό Συμβούλιο της 3-5-2010 δεν θεωρήθηκε αρκετό για να σταλεί η υπόθεση στον Εισαγγελέα όπως ο ίδιος προσωπικά ζήτησα από το Δημοτικό Συμβούλιο.

 Συγκεκριμενοποίησε η Επιτροπή Ελέγχου το ποσό των 43.353,49€ ,  για το οποίο όμως στα ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ – ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ αναφέρει ότι χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση σχετικά με τα ποσά που υπερβαίνουν τα 150€ και δεν έχει επισυναφθεί βεβαίωση παρακράτησης φόρου στην σελ.19 και στην σελ. 20 αναφέρει ότι η επιτροπή δεν μπορεί να γνωρίζει το ακριβές ποσό των οφειλών προς τρίτους.

  Στις 26 Μαρτίου 2010 προσωπικά είχα θέσει δύο θέματα:
α) την έλλειψης τακτικών μηνιαίων συνεδριάσεων στην παραπάνω σχολική επιτροπή
( όπως προβλέπονται στον κανονισμό λειτουργίας των σχολικών επιτροπών ) και
β) τα οικονομικά προβλήματα που παρουσίαζε η συγκεκριμένη σχολική επιτροπή
( με αφορμή την έλλειψη χρημάτων για αγορά πετρελαίου).
  Η μόνη απάντηση που έλαβα τότε είναι ότι όλα γίνονται κανονικά και νόμιμα.
  Η απάντηση σας κ. Δήμαρχε με αφορμή τα δικά μου ερωτήματα ,όπως  ισχυρίζεστε στο δελτίο τύπου που εκδώσατε στις 25 Μαΐου 2010 , να γίνει επανέλεγχος των οικονομικών  δεν ήταν άμεση.
 Εάν δώσατε τέτοια εντολή όπως αναφέρει το δελτίο τύπου, πότε την δώσατε και σε ποιους;

Προηγήθηκαν οι καταγγελίες του Συλλόγου γονέων και κηδεμόνων στις 20 Απριλίου 2010  που  αποδείχθηκαν από το πόρισμα της επιτροπής απόλυτα βάσιμες και αληθείς.
  
  Η διευθύντρια – μέλος της σχολικής επιτροπής και εξουσιοδοτημένη από την Πρόεδρο της σχολικής επιτροπής να προβαίνει τις πληρωμές των δαπανών είχε τη διαχείριση όλων των χρημάτων. Όταν αναλάμβανε τη θέση της διευθύντριας την οποία αιτήθηκε η ίδια να έχει, γνώριζε ότι στα καθήκοντά της είναι και η διαχείριση των οικονομικών του σχολείου.
Η ίδια ομολογεί ότι υπήρξε << λογιστική αταξία >>στο εξώδικο που έστειλε προς τον Δήμαρχο Πάρου και την Σχολική Επιτροπή του Α’ Δημοτικού.
Ονομάζει λογιστική αταξία και την  παραποίηση τιμολογίων προς τα πάνω με σύνηθες ποσό παραποίησης 100 ευρώ όπως αναφέρεται στο πόρισμα της επιτροπής ;





Στο εξώδικό της αναφέρεται ότι:
<<O κος Δήμαρχος στην αρχική επικοινωνία μίλησε ότι πρέπει να  προηγηθεί η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και στη συνέχεια θα αποφασισθεί  το ύψος και ο τρόπος καταβολής των χρημάτων αυτών>>.
Προφανώς της δόθηκε το δικαίωμα να ισχυρίζεται κάτι τέτοιο.
Με την ολιγωρία όμως και τις μεθοδεύσεις η κα Τσιγώνια ζήτησε παραίτηση για λόγους υγείας, και προφανώς επιθυμεί να μείνει ατιμώρητη για τα τόσα χρόνια κακοδιαχείρισης και την συστηματική εξαπάτηση  των μελών της σχολικής επιτροπής που την εμπιστεύθηκαν ως δημόσιο λειτουργό και ως παιδαγωγό και ως την πλέον αρμόδια να γνωρίζει τα οικονομικά του σχολείου.
Το αν οι πράξεις της είναι ποινικά αξιόποινες θα κριθεί από την δικαιοσύνη στην οποία οπωσδήποτε πρέπει να καταφύγουμε, όμως παραμένει το ερώτημα :  

Τελικά <<τα πάντα έγιναν στο σωστό χρόνο και με το σωστό τρόπο>>;
Γιατί δεν δόθηκε στις αρμόδιες υπηρεσίες και αρχές το έγγραφο του Προέδρου του Συλλόγου γονέων του 1ου Δημοτικού από τις 20 Απριλίου 2010 όταν και κατατέθηκε ;

  Οι γονείς θέλουν διαφάνεια και την απομάκρυνση της κας Τσιγώνια από τη θέση της διεύθυνσης (όχι φυσικά για λόγους υγείας) όπως  και να επιστραφούν τα χρήματα στο σχολείο. Πως θα διασφαλισθεί αυτό;

  Πρέπει το Δημοτικό Συμβούλιο άμεσα να ζητήσει από τον δικηγόρο της την άμεση καταβολή των 43.353,49€ , σύμφωνα με  το πόρισμα,  είτε στην σχολική επιτροπή είτε έστω στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και να δεσμευτεί ότι θα δοθούν για τις ανάγκες του συγκεκριμένου σχολείου που τόσα χρόνια στερήθηκε  από την κακή διαχείριση και ταυτόχρονα να υπάρξει επιφύλαξη για κάθε νόμιμο δικαίωμα ή οτιδήποτε άλλο προκύψει.

 Καλώς ή κακώς το συγκεκριμένο Δημοτικό συμβούλιο έχει την πολιτική ευθύνη των πεπραγμένων της σχολικής επιτροπής του.

  Συμπτωματικά πιστεύω ανέκυψε το σκάνδαλο αυτό παραμονές εκλογών.
  Οι γονείς έχουν δηλώσει ότι δεν συμμετέχουν στα πολιτικά παιχνίδια κανενός.      Αυτό οφείλουμε να το σεβαστούμε.


 Στους δημότες μένει η εικόνα ότι η σχολική επιτροπή ανήκει στο Δήμο και οι δημότες μπορούν να κρίνουν και  να εκτιμήσουν τα γεγονότα και τις πράξεις καθένα από εμάς που στην ουσία είμαστε οι εκπρόσωποί τους και να αξιολογήσουν τις ευθύνες μας.



                                                                                                    Σας ευχαριστώ
                                                                                               Κώστας  Ν. Μπιζάς
                                                                                             Δημοτικός Σύμβουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: