Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2010

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ του 1ου Δημοτικού Σχολείου, 1ου και 3ου Νηπιαγωγείου Παροικίας και σύσταση επιτροπής ελέγχου διαχείρισης οικονομικών της άνω επιτροπής

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ του 1ου Δημοτικού Σχολείου, 1ου και 3ου Νηπιαγωγείου Παροικίας και σύσταση επιτροπής ελέγχου διαχείρισης οικονομικών της άνω επιτροπής,
 ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΤΙΣ 03.05.10


Απόσπασμα της τοποθέτησης  του Δημοτικού Συμβούλου
Κώστα Ν. Μπιζά κατά την συζήτηση του σχετικού θέματος.


   Σας υπενθυμίζω ότι στο Δημοτικό Συμβούλιο , στις 26 Μαρτίου 2010, είχα θέσει τα προβλήματα που παρουσίαζε η σχολική επιτροπή του 1ου Δημοτικού Σχολείου, 1ου και 3ου Νηπιαγωγείου Παροικίας. Ειδικότερα  είχα θέσει δύο θέματα:
α) την έλλειψης τακτικών μηνιαίων συνεδριάσεων στην παραπάνω σχολική επιτροπή
( όπως προβλέπονται στον κανονισμό λειτουργίας των σχολικών επιτροπών ) και
β) τα οικονομικά προβλήματα που παρουσίαζε η συγκεκριμένη σχολική επιτροπή
( με αφορμή την έλλειψη χρημάτων για αγορά πετρελαίου).
   Με αφορμή το σχετικό θέμα που έθεσα στο Δημοτικό Συμβούλιο ακούστηκαν προβληματισμοί και από άλλους Δημοτικούς Συμβούλους για το γεγονός ότι το συγκεκριμένο σχολείο είναι το μοναδικό που εδώ και τόσα χρόνια παρουσιάζει οικονομικά προβλήματα , σε σύγκριση με άλλες σχολικές επιτροπές που εμφανίζουν πλεονάσματα αρκετών χιλιάδων ευρώ.
Τα ίδια περίπου άκουσα να διατυπώνει και ο κ. Χρήστος Καραγιαννιώτης , στο ΗΧΩ FM , την προηγούμενη εβδομάδα, δηλαδή ότι και εκείνος φώναζε πριν κάποια χρόνια.
   Δυστυχώς τα γεγονότα που ακολούθησαν και εννοώ τον έλεγχο των παραστατικών που πραγματοποιήθηκε από τον πρόεδρο του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Σχολείου κ. Ιωάννη Δρόσο , στις 16 Απριλίου 2010, απέδειξαν ότι υπάρχουν σοβαρές  ενδείξεις για παρατυπίες στα οικονομικά της Σχολικής Επιτροπής.
Επίσης στις 29 Απριλίου 2010, η Υποδιευθύντρια του 1ου Δημοτικού Σχολείου κ. Χατζημανώλη Αγγελική η οποία εκτελεί τα προσωρινά καθήκοντα  της Διεύθυνσης , κατήγγειλε ότι έλλειπαν όλα τα ηλεκτρονικά αρχεία από τον Η/Υ του σχολείου.
   Την Τρίτη 20 Απριλίου 2010 σε έκτακτη συνεδρίαση της σχολικής επιτροπής με την απουσία της Διευθύντριας , ενημερωθήκαμε από την πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής κ. Μαρουσώ Φραγκούλη και τον πρόεδρο του συλλόγου γονέων κ. Ιωάννη Δρόσο. Οι Δημ. Σύμβουλοι Μπιζάς Κ., Αλιπράντης Ι., Καρατζάς Γ., δηλώσαμε ότι δεν συναινούμε στην έγκριση εσόδων – εξόδων του 2009 και συμφωνήσαμε να σταλεί η υπόθεση στον Δήμο και τον κ. Δήμαρχο.
  Στην παραπάνω σχολική επιτροπή αλλά και σε άλλες συμμετέχουμε τέσσερις Δημοτικοί  Σύμβουλοι ( οι δύο από την μειοψηφία ).
Ευθύνη μας είναι να ελέγχουμε την σκοπιμότητα των δαπανών και βεβαίως συνηγορούμε στις αναγκαίες δαπάνες για την ομαλή και εύρυθμη λειτουργία των σχολείων μας.
Δεν είναι ευθύνη μας ο έλεγχος της νομιμότητας των παραστατικών που παρουσιάζονται , τα οποία  είναι  ευθύνη της οικονομικής υπηρεσίας του Δήμου.
Στον κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων Ν.3463/2006, άρθρο 240, παράγραφος 2, αναφέρεται σαφώς ότι :  << τα νομικά πρόσωπα , αν δεν διαθέτουν ταμειακή υπηρεσία , εξυπηρετούνται από την ταμειακή υπηρεσία του οικείου Ο.Τ.Α.>>.
 
  Γιατί λοιπόν δεν πραγματοποιείται ο έλεγχος της νομιμότητας των οικονομικών παραστατικών των σχολικών επιτροπών , από την οικονομική υπηρεσία του Δήμου;
  Πώς είμαστε σίγουροι ότι και σε άλλα νομικά πρόσωπα δεν συμβαίνουν παρόμοια γεγονότα ;
   Η Επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου που ελέγχει τις αποφάσεις για τις δαπάνες και πληρωμές του Δήμου , γιατί δεν βρήκε αυτές τις παρατυπίες ;   Στο ΦΕΚ 448Β’/27-5-92, αναφέρεται ότι τον απολογισμό των σχολικών επιτροπών που λογοδοτούν στο ελεγκτικό συνέδριο , πρέπει να συνοδεύουν τα στελέχη των διπλοτύπων εισπράξεως, όλα τα κατά νόμο δικαιολογητικά πληρωμών κλπ.

  Οι Δημοτ. Σύμβουλοι που συμμετέχουμε σε αρκετές δεκάδες επιτροπές , σε καμία περίπτωση δεν είμαστε Δικαστές !

   Όμως γιατί κ. Δήμαρχε μετά από τα γεγονότα και τα στοιχεία που έχουν προκύψει λειτουργείται με δύο μέτρα και δύο σταθμά ; ( σε σχέση με την υπόθεση του Λιμενικού Ταμείου , που στείλατε απευθείας στον Εισαγγελέα ).

   Η Σχολική Επιτροπή συνεδρίασε εκτάκτως στις 20 Απριλίου 2010. Έχουν περάσει δώδεκα (12) ημέρες απραξίας.

Η αναβολή ποιούς εξυπηρετεί ;

Η κοινωνία βοά , νιώθει αγανακτισμένη, οργισμένη και ζητάει πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης.
  
  Για όλους τους παραπάνω λόγους θέλω να γνωρίσω στο Δημοτικό Συμβούλιο τα παρακάτω :
1ον) Κατόπιν των στοιχείων που έχουν προκύψει στα οικονομικά και διοικητικά στοιχεία της Σχολικής Επιτροπής , δεν συναινώ στην έγκριση του οικονομικού απολογισμού της σχολικής επιτροπής για το έτος 2009 που έχει ψηφιστεί ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο στις 1 Μαρτίου 2010 και επιφυλάσσομαι για τα προηγούμενα του 2009 έτη , εφόσον υπάρξουν στοιχεία.
2ον) Ζητώ από τον κ. Δήμαρχο να πράξει ότι έκανε με το Λιμενικό Ταμείο και από το Δημοτικό Συμβούλιο να αποφασίσει και να στείλει την υπόθεση στον Εισαγγελέα ώστε να υπάρξει πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης.
Το απαιτώ ως Δημοτικός Σύμβουλος , πολίτης, εκπαιδευτικός αλλά και ως μαθητής αυτού του ιστορικού σχολείου.

                                                                                                   .
                                                                                             Κώστας  Ν. Μπιζάς
                                                                                                Μαθηματικός

Δεν υπάρχουν σχόλια: