Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2010

Ιερόσυλοι στον Άγιο Κωνσταντίνο, στο Κάστρο της Παροικίας & προσπάθεια αποκατάστασης του Ναού.





Ιερόσυλοι στον Άγιο Κωνσταντίνο, στο Κάστρο της Παροικίας & προσπάθεια αποκατάστασης του Ναού.


    Λύπη και στεναγμό προκάλεσε στην Παριανή κοινωνία , το πρωί της Κυριακής 2 Αυγούστου 2009, το άκουσμα της κλοπής του Αγίου Κωνσταντίνου στο Κάστρο της Παροικίας.
Οι δράστες  το προηγούμενο βράδυ είχαν αφαιρέσει από τα τέμπλα των παρεκκλησίων  του Αγίου Κωνσταντίνου και του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, τέσσερις εικόνες του 17ου αιώνα.
   Με αφορμή την παραπάνω κλοπή πραγματοποιήθηκε στον Άγιο Κωνσταντίνο παράκληση υπέρ της Υπεραγίας Θεοτόκου , την Τρίτη 11 Αυγούστου 2009, με την παρουσία του Μητροπολίτη Παροναξίας κ.κ. Καλίνικου. Η ελπίδα των ευλαβών προσκυνητών είναι να βρεθούν και να επιστραφούν οι Ιερές Εικόνες.
   Τα δύο αυτά παρεκκλήσια έχουν ανακηρυχθεί ιστορικά διατηρητέα μνημεία σύμφωνα με το ΦΕΚ 116/Β/20-3-1963 και χρίζουν άμεσης επισκευής.
Πριν λίγα χρόνια το Υπουργείο Πολιτισμού είχε προβεί σε μερική αποκατάσταση του κιονοστήρικτου πλάγιου νάρθηκα του παρεκκλησίου του Ευαγγελισμού.
Η παραπάνω ενέργεια δεν αρκεί, είναι επιβεβλημένη ανάγκη το Υπουργείο Πολιτισμού σε συνεργασία με το Κ.Α.Σ. να αναλάβουν την πλήρη αποκατάσταση των εγκαταλελειμμένων αυτών παρεκκλησίων.
   Σε αυτήν την προσπάθεια κινείται  όπως έχω πληροφορηθεί ο εφημέριος της Ενορίας των Παμεγίστων Ταξιαρχών π. Σπυρίδων Φωκιανός σε συνεργασία με τον Μητροπολίτη της Ι.Μ. Παροναξίας κ.κ. Καλίνικο και το επίτιμο μέλος της Διοικούσης  Επιτροπής του Ιερού Προσκυνήματος  Παναγίας Εκατονταπυλιανής κ. Παναγιώτη Πατέλη.       
Βεβαίως και όλοι οι υπόλοιποι Παριανοί  ( συναισθανόμενοι το βάρος της Ιστορίας και του Πολιτισμού μας ) έχουμε ιερή υποχρέωση να στηρίξουμε τις προσπάθειες και τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβουν η Ιερά Μητρόπολη και οι αρμόδιοι φορείς του νησιού μας , που θα έχουν ως τελικό στόχο την αποκατάσταση αυτών των Ιερών και Ιστορικών Μνημείων.
                                                   Κ. Ν. Μπιζάς
                                                                Μαθηματικός
                                                             Δημ. Σύμβουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: