Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2010

Ενιαίο τέλος ακινήτων (Ε.Τ.ΑΚ.) , έκτακτη εισφορά (Ε.Ε.) και φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας (Φ.Μ.Α.Π.)


                                                                                              Πάρος 20-08-2010


ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ: ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΗΜΟΥ ΠΑΡΟΥ

                              ΚΟΙΝ. : - ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΝΟΜΟΥ ΚΥΚΛΑΔΩΝ
                                            -  Μ.Μ.Ε.


ΘΕΜΑ: Ενιαίο τέλος ακινήτων (Ε.Τ.ΑΚ.) , έκτακτη εισφορά (Ε.Ε.) και φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας (Φ.Μ.Α.Π.)



    Αξιότιμες Κυρίες και Κύριοι,

    Σας είναι γνωστό το πρόβλημα που έχει προκύψει στον οικισμό της Παροικίας με την παράλογη και ληστρική φορολόγηση των ακινήτων με την επιβολή του Ε.Τ.ΑΚ. , της Ε.Ε. αλλά και του Φ.Μ.Α.Π. που θα εφαρμοστεί από την επόμενη χρονιά.
     Δυστυχώς αρκετοί συμπολίτες μας επιβαρύνονται με τεράστια ποσά για την πληρωμή του Ε.Τ.ΑΚ. και της Ε.Ε.
Συμπολίτης μας, που πέρυσι πλήρωσε 1000€  καλείται φέτος να πληρώσει 3000€ !!! , ενώ άλλος που πέρυσι πλήρωσε  4000€, καλείται φέτος να πληρώσει 17000€!!!. Ανάλογη επιβάρυνση θα έχουν και θα κληθούν να πληρώσουν εκατοντάδες συμπολίτες μας.
    Ο σημαντικότερος  λόγος αυτής της υπερβολικής φοροεπιδρομής και οικονομικής επιβάρυνσης είναι ότι οι αντικειμενικές αξίες της Πάρου βρίσκονται πολύ υψηλότερα από τις εμπορικές αξίες.(π.χ. το ένα στρέμμα στον περιφερειακό της Παροικίας έχει αντικειμενική αξία 600.000€.)
    Ταυτόχρονα οι περισσότεροι κάτοχοι αυτών των ακινήτων στην  Παροικία δεν μπορούν να τα αξιοποιήσουν , δηλαδή να εκδώσουν άδεια οικοδομής λόγω έλλειψης σχεδίου πόλεως της Παροικίας.
    Είναι άδικο όπως αντιλαμβάνεστε να φορολογούνται οι συμπολίτες μας εξοντωτικά  για μια ακίνητη περιουσία που προέκυψε από τους προγόνους τους με πολύ ιδρώτα .
   Είναι άδικο να φορολογούνται για μια ακίνητη περιουσία που εδώ και είκοσι (20) περίπου χρόνια θεωρείται από την πολεοδομία εκτός σχεδίου και δεν μπορεί να οικοδομηθεί , ενώ το Υπουργείο Οικονομικών  την φορολογεί αστρονομικά ως εντός οικισμού.
   Είναι άδικο χωράφια στα οποία καλλιεργούνται ντομάτες , φασολάκια , αμπέλια, λεμονιές κλπ. να δέχονται  αυτή την ληστρική επίθεση από την Ελληνική Πολιτεία.
  Η νομοθέτηση του Γ.Π.Σ. της Πάρου που αναφέρθηκε στην σύσκεψη του Δημοτικού Συμβουλίου στις 9 Αυγούστου 2010, δεν πρόκειται να δώσει καμία άμεση λύση στο παραπάνω θέμα. Μετά την ψήφιση του Γ.Π.Σ. θα πρέπει να πραγματοποιηθεί, να εγκριθεί και να εφαρμοστεί πολεοδομική  μελέτη για τον οικισμό της Παροικίας ώστε να μπορούν οι ιδιοκτήτες των ακινήτων να βγάζουν οικοδομικές άδειες ( για τα Ελληνικά δεδομένα αυτό μπορεί να πάρει και δέκα ( 10 ) χρόνια!!! )

     Σας ερωτώ αγαπητοί Συνάδελφοι με ποιόν τρόπο θα μπορούσαμε να συμπαρασταθούμε στους Συμπολίτες μας που νιώθουν οργή και αγανάκτηση από την άδικη φορολόγηση που τους έχει επιβληθεί ;





                    Με τιμή




            Κώστας Ν. Μπιζάς
                Μαθηματικός
          Δημοτικός Σύμβουλος 



Δεν υπάρχουν σχόλια: