Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2010

ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΤΕΛΩΝ




ΑΥΞΗΣΕΙΣ  ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΤΕΛΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ   -  19.11.07



Απόσπασμα της τοποθέτησης  του Δημ, Συμβούλου Κώστα Μπιζά κατά την συζήτηση του σχετικού θέματος.



<< Έως τον Φεβρουάριο του 2003 μια οικία 100 τ.μ. πλήρωνε για Δημοτικά τέλη και φόρο 51 € , ενώ με τις αυξήσεις που πραγματοποιήθηκαν τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια και την αύξηση του 5% που αποφασίζετε σήμερα , η ίδια οικία θα καταβάλει το 2008 για δημοτικά τέλη, φόρο και πολιτιστικό τέλος  152,5 € , δηλαδή αύξηση 199%. Για ένα κατάστημα 100 τ.μ η αύξηση είναι 154,79%.
Με ποια λογική γίνονται αυξήσεις στις κατοικίες και στα καταστήματα ; Μήπως έχουν αυξηθεί με τα αντίστοιχα ποσοστά τα εισοδήματα των νοικοκυριών και των καταστημαρχών την τελευταία εξαετία;
    Τα έξοδα τόσο της Τουριστικής επιτροπής όσο και της ΔΕΠΑ πρέπει να περιοριστούν. Για την τουριστική επιτροπή το έξοδο των 60.000€ για διαφήμιση σε εφημερίδες κατά τον μήνα Ιούλιο ήταν άστοχο και άκαιρο. Θα πρέπει επιτέλους να υπάρξει προϋπολογισμός από την τουριστική επιτροπή και όχι να λειτουργούμε αποσπασματικά και χωρίς συγκεκριμένο σχεδιασμό….
Για την ΔΕΠΑ, θεωρώ ότι οι πολιτιστικές της εκδηλώσεις παίζουν σημαντικό ρόλο τόσο για την τοπική κοινωνία( εικαστικά, σχολή μουσικής , σχολή χορού κλπ.) όσο και για την τουριστική προβολή του νησιού μας . Εκτιμώ όμως ότι κάποιες δραστηριότητες-εκδηλώσεις θα μπορούσαν να γίνουν και με λιγότερα χρήματα.
Π.χ. θεωρώ ότι τα 48.000€ για το χορευτικό του Δήμου όπως και τα 20.000€ για την συναυλία των Μακεδόνα – Ασλανίδου  υπερβολικά ποσά….
    Τα έξοδα του τομέα καθαριότητας το 2006 ήταν 2.576.522€ , το 2007 θα φτάσουν τα 3.236.548€ , ενώ το 2008 εφόσον λειτουργήσει το ΧΥΤΑ, η Διεύθυνση Περιβάλλοντος υπολογίζει ότι θα χρειαστεί επιπλέον δαπάνη 1.673.650€.
Προφανώς η απόσβεση του μηχανολογικού εξοπλισμού(απορριμματοφόρα κλπ.) δεν θα γίνει  μέσα σε ένα χρόνο .
Και εδώ μπαίνει το ερώτημα γιατί για μια ολόκληρη τετραετία δεν τέθηκε σε ισχύ ένα πλάνο σταδιακού εκσυγχρονισμού του γερασμένου ήδη στόλου που έχουμε;
    Τελειώνοντας θέλω να τονίσω ότι δεν θα συμφωνήσω με τις αυξήσεις που θα επιβάλλεται , όπως δεν συμφώνησα και πέρυσι στην Δημαρχιακή επιτροπή, διότι θεωρώ ότι είναι άδικες και άνισες για την πλειονότητα των συμπολιτών μας.
    Βεβαίως δεν αγνοώ το έλλειμμα που υπάρχει , ούτε αυτό που θα δημιουργηθεί στον τομέα της καθαριότητας ( ιδιαίτερα μετά την λειτουργία του ΧΥΤΑ).
   Για τον παραπάνω λόγω πιστεύω ότι θα πρέπει να υπάρξει μια οικονομική μελέτη η οποία θα υποδείξει τον τρόπο ελαχιστοποίησης των εξόδων λειτουργίας του τομέα καθαριότητας και την αντίστοιχη αύξηση των εσόδων του , χωρίς την επιβολή και άλλων αυξήσεων τα προσεχή χρόνια….>> 

Δεν υπάρχουν σχόλια: