Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2010

Τοπικά Συμβούλια Νέων



Τοπικά Συμβούλια Νέων

  Τα πρώτα Τοπικά Συμβούλια Νέων συστάθηκαν με πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς για πρώτη φορά το 1997 σε κάποιους Δήμους και Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις στην Ελλάδα. Η χρονική περίοδος που μεσολάβησε μέχρι σήμερα έδειξε την αναγκαιότητα ενίσχυσης και θεσμοθέτησης αυτής της πρωτοβουλίας,  με αποτέλεσμα να ακολουθήσει νομοθετική ρύθμιση ( Φεβρουάριος 2006) για τη σύσταση και λειτουργία των Τοπικών Συμβουλίων Νέων.
  Για πρώτη φορά στην χώρα μας προκηρύσσονται εκλογές για την συμμετοχή των νέων στην πολιτική ζωή και την εξοικείωση τους με τις αρχές της Δημοκρατίας.
Με κοινή υπουργική απόφαση ,η οποία υπεγράφη από τους Υπουργούς Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Εσωτερικών στις 7 Φεβρουαρίου 2008, βάσει του νόμου 3443/06 , προκηρύσσονται εκλογές για τις 22, 23 καθώς και 29, 30 Μαρτίου 2008 ,για την ανάδειξη των πρώτων Τοπικών Συμβουλίων Νέων.
   Τα Τοπικά Συμβούλια Νέων δίνουν την δυνατότητα σε όλους τους νέους και τις νέες , ηλικίας 15 – 28 ετών, να συμμετέχουν ενεργά και να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες σε θέματα που τους αφορούν, αλλά και σε θέματα γενικότερου ενδιαφέροντος.
Δικαίωμα ψήφου έχουν οι νέοι και οι νέες 15-28 ετών ,με την προϋπόθεση να έχουν εγγραφεί στα δημοτολόγια του οικείου Δήμου ή Κοινότητας και να έχουν καταθέσει αίτηση εγγραφής στα Μητρώα των Νέων (που αποτελούν τον εκλογικό κατάλογο) και έχουν ανοίξει σε κάθε Δήμο και Κοινότητα και θα παραμείνουν ανοιχτοί μέχρι την Παρασκευή 7 Μαρτίου 2008.
Όποιος εκλεγεί μέλος του Συμβουλίου , ψηφίζει στην πρώτη συνεδρίαση για την εκλογή Προέδρου, Αναπληρωτή Προέδρου, Γραμματέα και Ταμία.
Μέσω του Προέδρου του, το Συμβούλιο Νέων θα προωθήσει όλες τις απόψεις  τα θέματα  και τα ενδιαφέροντα των νέων της περιοχής στις συνεδριάσεις του Δημοτικού ή Κοινοτικού Συμβουλίου.
   Με την λειτουργία των Τοπικών Συμβουλίων Νέων επιτυγχάνεται η εξάπλωση των δημοκρατικών αρχών και η προβολή των αναγκών των νέων. Τα Τοπικά Συμβούλια Νέων παρέχουν την δυνατότητα στους νέους να γνωρίσουν καλύτερα την τοπική κοινωνία και τους θεσμούς της, ενώ συντελούν και στην αντιμετώπιση του χάσματος των γενεών , αφού φέρνουν σε επαφή και διάλογο τους νέους με τις τοπικές – εκλεγμένες – αρχές και τους επίσημους τοπικούς φορείς.
   Για τα ελληνικά δεδομένα είναι η πιο ολοκληρωμένη κυβερνητική παρέμβαση που έχει κατατεθεί ως τώρα και επιχειρεί μεθοδικά και ακομμάτιστα να δώσει στους νέους την δυνατότητα να συμμετάσχουν στην δημόσια ζωή. Αποτελεί το έναυσμα μιας νέας πολιτικής που φέρνει τους νέους στο προσκήνιο της κοινωνίας, δίνοντας τους τη δυνατότητα εκπροσώπησης τους μέσα από μια νέα δομή συμμετοχής.




                                                                              Κώστας Ν. Μπιζάς
                                                                                  Μαθηματικός
                                                                            Δημοτικός Σύμβουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: