Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2010

ΚΤΙΡΙΟ ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ




Ένα σύντομο ιστορικό για την αποκατάσταση του  κτιρίου <<Δημητρακόπουλου >>
στον παραδοσιακό οικισμό της Παροικίας.

   Επειδή εδώ και ένα περίπου χρόνο γίνεται ιδιαίτερος λόγος για την χρήση του κτιρίου <<Δημητρακόπουλου>>, το οποίο αποκαταστάθηκε πλήρως και την προηγούμενη χρονιά λειτούργησε ως εκθεσιακός χώρος αισθάνθηκα την ανάγκη ,τόσο για εμένα προσωπικά αλλά και για ενημέρωση των συμπολιτών μου, να αναζητήσω τα έγγραφα και τις σχετικές αποφάσεις που οδήγησαν στην αποκατάσταση του παραπάνω κτιρίου.
Θα αναφέρω σύντομα την ιστορική εξέλιξη της σχετικής  διαδικασίας :
  • Με το ΦΕΚ 229 Β’/28-4-1983 το κτίριο κηρύσσεται ιστορικό διατηρητέο με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού.
  • Στις 20-4-1984 κάτοικοι της περιοχής πλησίον του κτιρίου υποβάλλουν αίτηση προς την κοινότητα Πάρου και ζητούν να ενεργήσει η Κοινότητα ώστε να υποχρεωθεί είτε ο ιδιοκτήτης , είτε το Υπουργείο Πολιτισμού να γκρεμίσουν το κτίριο ως επικίνδυνο για την ζωή τους.
  • Με το 9-5-1984 έγγραφό προς την κοινότητα Πάρου,ο Αντώνιος Δημ. Δημητρακόπουλος γνωστοποιεί ότι αναγνωρίζει το δίκιο των γειτόνων του για την επικινδυνότητα, αναφέρει ότι με το ΦΕΚ 229/Β/28-4-83 απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού το σπίτι του χαρακτηρίστηκε ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο που χρειάζεται ειδική κρατική προστασία και ζητάει από το κράτος τα χρήματα και τους μηχανικούς για να το στερεώσει.
  • Στις 13-3-1987 το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να προχωρήσει η διαδικασία απαλλοτρίωσης του διατηρητέου κτιρίου ιδιοκτησίας  Αντωνίου Δημητρακόπουλου από το Υπουργείο Πολιτισμού, να παραχωρηθεί το ανωτέρω ακίνητο στο Δήμο προκειμένου να αναστηλωθεί και να αξιοποιηθεί.
  • Στις 5-12-1988 με το αρ. πρωτ. ΥΠΠΟ/Φ/54547 το Υπουργείο Πολιτισμού, Τμήμα Απαλλοτριώσεων, εγκρίνει την απ’ ευθείας εξαγορά ή απαλλοτρίωση της οικίας Α. Δημητρακόπουλου στην Παροικία Πάρου, για την δημιουργία Μουσείου στην περιοχή.
  • Το 1992 το κτίριο απαλλοτριώθηκε και ανήκει πλέον στο Υπουργείο Πολιτισμού και συγκεκριμένα στη Διεύθυνση Νεωτέρων Μνημείων.
  • Στις 13-7-1994 ο Δήμος Πάρου επανέρχεται με σχετικό έγγραφο προς το Υπουργείο Πολιτισμού και ζητάει με σχετικό έγγραφο την επισκευή και ανακαίνιση του κτιρίου για την δημιουργία και στέγαση σ’ αυτό Λαογραφικού Μουσείου.
  • Στις 15-6-1995 ο Δήμος Πάρου ζητάει από τον κ. Υπουργό Πολιτισμού την άμεση χρηματοδότηση της επισκευής του έργου , ώστε να αποτελέσει το κτίριο αυτό , ζωντανό κύτταρο πολιτισμού για τον Δήμο μας.
  • Στις 7-12-1999 με αρ. πρωτ. ΥΠΠΟ/ΑΠΑΛΛ./Φ72/59107/1076, η Υπουργός Πολιτισμού εγκρίνει την παραχώρηση χρήσης του επί της οδού Σκόπα στην Παροικία Πάρου ακιινήτου του Δημοσίου, πρώην ιδιοκτησίας Α. Δημητρακόπουλου , στον Δήμο Πάρου , για την στέγαση πολιτιστικών δραστηριοτήτων.
  • Στις 13-7-2000 το Δημοτικό Συμβούλιο Πάρου αποφάσισε ομόφωνα την  λειτουργία της διατηρητέας οικίας του Δημητρακόπουλου σε Δημοτική Βιβλιοθήκη και την εξέταση από τον μελετητή της δυνατότητας παράλληλης χρήσης ως εκθεσιακού χώρου.
  • Στις 19-2-2001 το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να ορίσει ως χώρο στέγασης της Δημοτικής Βιβλιοθήκης μέχρι την ολοκλήρωση της αναστήλωσης του κτιρίου Δημητρακόπουλου όπου και θα στεγαστεί οριστικά, το κτίριο του Λαογραφικού Μουσείου στην Παροικία.
  • Το χρονικό διάστημα 2004-2007 πραγματοποιήθηκε επιτυχώς η αναστήλωση του κτιρίου.
  • Στις  13-4-2009 το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε κατά πλειοψηφία την μεταφορά της Δημοτικής Βιβλιοθήκης όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες. Η δική μου πρόταση, η οποία στηρίχθηκε από τους περισσότερους συναδέλφους της μειοψηφίας,  ήταν για άμεση μεταφορά της βιβλιοθήκης.

   Σε κάθε περίπτωση ύστερα από τα παραπάνω νομίζω ότι όλοι οι Παριανοί αλλά και οι κάτοικοι του νησιού μας θα πρέπει να νιώθουν υπερήφανοι που το παραπάνω κτίριο αποκαταστάθηκε. Ταυτόχρονα  οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στα Κοινοτικά και Δημοτικά Συμβούλια που πίεσαν , διεκδίκησαν και τέλος κατάφεραν να φέρουν σε πέρας την αναστήλωση του διατηρητέου το οποίο έχει χαρακτηριστεί από το Υπουργείο Πολιτισμού ως το παλαιότερο κτίσμα της πόλης της Παροικίας, θεωρείται οικοδόμημα προγενέστερο του 1830, και είναι ένα από τα αντιπροσωπευτικότερα της αρχιτεκτονικής των Κυκλάδων.

  Προσωπικά πιστεύω ότι η μεταφορά της Δημοτικής βιβλιοθήκης στο αναπαλαιωμένο κτίριο θα αποτελέσει το κέντρο της πνευματικής και πολιτιστικής καλλιέργειας ολόκληρου του νησιού, θα βοηθήσει σημαντικά την εκπαιδευτική κοινότητα και θα συντελέσει στην ανάπτυξη αναγνωστικού κοινού.

                                                                             Κώστας Ν. Μπιζάς
                                                                                Μαθηματικός
                                                                          Δημοτικός Σύμβουλος
                                                                           Πάρος 28-04-2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: