Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

Συνεδρίαση Περιφερειακού Συμβουλίου στην Ρόδο στις 3 Μαρτίου 2011

 




               







Πάρος 4 Μαρτίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

    Την Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011 πραγματοποιήθηκε στην πόλη της Ρόδου, συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου.
Στο πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης << Νέα στρατηγική ανάπτυξης του πρωτογενή τομέα >>  πραγματοποίησα την παρακάτω τοποθέτηση :
Πιστεύω ότι η πολιτική μας για τον πρωτογενή τομέα θα πρέπει να ακολουθήσει τους παρακάτω άξονες :
1ος ) Στήριξη Αγροτικής Οικονομίας 
Θα  πρέπει να ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες του νησιώτη αγρότη ( επιδοτήσεις, νόμοι, προδιαγραφές για κτηνοτροφικές και γεωργικές μονάδες  ).
Οι προδιαγραφές για άδεια των σταυλικών εγκαταστάσεων δεν πρέπει να είναι ίδιες με αυτές που ισχύουν στην ηπειρωτική Ελλάδα.
Ειδικά στα νησιά δεν νοείται ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής χωρίς υγιείς επιχειρηματικούς αγροτικούς συνεταιρισμούς .

2ος) Η κατεύθυνση της Αγροτικής Οικονομίας
Θα  πρέπει να οδηγηθούμε στην κατεύθυνση τοπικών αγροτικών και βιολογικών προϊόντων, πιστοποιημένων και  εγκεκριμένων σε καλλιέργειες από γηγενείς ποικιλίες και φυλές.
Επειδή υπάρχει μεγάλη τουριστική αγορά , ο στόχος είναι να καταναλώνονται τα τοπικά προϊόντα πρωτίστως στον τόπο παραγωγής τους. Το διατροφικό και τουριστικό καλάθι πρέπει να βασίζεται στα τοπικά προϊόντα  με ονομασία προέλευσης ( ΠΟΠ ), γεωγραφικής ένδειξης ( ΠΓΕ ) και ονομασία προϊόντος ανωτέρας ποιότητας (ΟΠΑΠ). Δηλαδή σε προϊόντα εγκεκριμένα και πιστοποιημένα. 
Ο τουρίστας επιθυμεί να δοκιμάζει και να καταναλώνει τα τοπικά προϊόντα  τα οποία αποτελούν γεύσεις πρωτόγνωρες γι’ αυτόν. Για τον παραπάνω λόγο είναι αναγκαίο να είναι υποχρεωτική η αναγραφή της ονομασίας προέλευσης τους.



3ος) Έλεγχος της αγοράς
Επιβάλλεται να πραγματοποιείται έλεγχος για τα προϊόντα που εισάγονται στα νησιά , βαπτίζονται τοπικά  και πωλούνται ως τέτοια.
Δεν μπορεί να έρχεται κάποιος με ένα φορτηγό και να κάνει παραεμπόριο πουλώντας λάδια, τυριά , πορτοκάλια  κ.α.
Χρειάζονται νομοθετικές ρυθμίσεις και αγορανομικός έλεγχος.
 4ος) Ο περιβαλλοντικός ρόλος της Αγροτικής παραγωγής στα νησιά
Οι αγρότες στα νησιά δεν είναι μία μόνο οικονομική δραστηριότητα . Ο αγρότης  καλλιεργεί τα αμπέλια, τις ελιές , διατηρεί τις αναβαθμίδες στα βουνά και συντηρεί το περιβάλλον.
Το νησιώτικο τοπίο έχει διαμορφωθεί από  την αγροτική παραγωγή.
5ος) Η έντονη συμπληρωματικότητα που έχει η αγροτική δραστηριότητα με τον τουρισμό. Το ένα βοηθάει το άλλο.
Τα αγροτικά προϊόντα προσδίδουν αξία στο τουριστικό προϊόν. Αν καταρρεύσει η αγροτική παραγωγή θα πληγεί ο τουρισμός στα νησιά μας . Ο τουρίστας ενδιαφέρεται να δοκιμάσει τοπικά προϊόντα ( κρασί, ψάρι γούνα, τυρί, γραβιέρα, μέλι κ.α.)
Ο τουρισμός αυξάνει την ζήτηση των αγροτικών προϊόντων και δίνει οικονομική ανάσα  στους αγρότες παραγωγούς.      
6ος ) Η ενίσχυση της έρευνας
Η προώθηση της έρευνας που έχει σχέση με την αγροτική παραγωγή, με στόχο την ανασυγκρότηση των καλλιεργειών και την διάσωση του τοπικού ποικιλιακού πλούτου. 
7ος) Επίλυση περιβαλλοντικών ζητημάτων και Αειφορία
  Για να είναι βιώσιμη η ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας είναι αναγκαία η επίλυση όλων των περιβαλλοντικών ζητημάτων που έχουν να κάνουν με την λειτουργία των μεταποιητικών μονάδων ( τυροκομεία, οινοποιεία, ελαιουργεία κλπ.)
  Η στήριξη του αγροτικού τομέα και κυρίως οι δραστηριότητες του πρωτογενή τομέα που είναι σύμφωνες με τις αρχές της αειφορίας , όπως είναι η προγραμματική σύμβαση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου με το ΤΕΙ Ηρακλείου για τον Παριανό αμπελώνα καθώς και η μέθοδος ολοκληρωμένης διαχείρισης της αγροτικής παραγωγής που εφαρμόζει η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Πάρου πρέπει να στηριχθούν και να αποτελέσουν πρότυπο Περιφερειακής Ανάπτυξης για τα νησιά μας.

8ος ) Στελέχωση των Υπηρεσιών Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής
Προϋπόθεση για ν’ ασκήσουμε  Αγροτική Πολιτική  , είναι η στοιχειώδης στελέχωση των Υπηρεσιών της Περιφέρειας που έχουν σχέση με τον πρωτογενή τομέα.
Η πραγματικότητα σήμερα κάθε άλλο παρά τέτοια είναι.
Σας υπενθυμίζω ότι το Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας στην Πάρο , από δύο γεωπόνους που είχε πέρυσι , φέτος δεν έχει κανέναν και η Κτηνιατρική Υπηρεσία έχει μείνει μ’ έναν κτηνίατρο, που αν φύγει  προφανώς δεν πρόκειται ν’ αντικατασταθεί.
Υ.Γ.   Κατόπιν της δικής μου τοποθέτησης αλλά και του συναδέλφου κ. Τζανακόπουλου ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης κ. Ταμπάκας , ενημέρωσε το περιφερειακό συμβούλιο ότι για την θέση του γεωπόνου , θα γίνει απόσπαση από την Σύρο του  κ. Βραχωρίτη.
                                                           
Στο τέταρτο θέμα της ημερήσιας διάταξης : Ορισμός Περιφερειακού Συμβούλου ως μέλος της κοινής επιτροπής για την εποπτεία και υλοποίηση της σύμβασης του έργου << Διατήρηση και αξιολόγηση αυτοχθόνων οινοποιήσιμων ποικιλιών της Πάρου και  Αντιπάρου με δημιουργία πιλοτικού αμπελώνα  >> κατέθεσα στο προεδρείο του περιφερειακού συμβουλίου την παρακάτω εισήγηση :
   Θεωρώ  ότι είναι σημαντική η υλοποίηση της σύμβασης του έργου << Διατήρηση και αξιολόγηση αυτοχθόνων οινοποιήσιμων ποικιλιών της Πάρου και  Αντιπάρου με δημιουργία πιλοτικού αμπελώνα >>
Είναι επιβεβλημένο να στηριχθούν οι τοπικές ποικιλίες διότι:
1ον) Θα αποφύγουμε την είσοδο στην ομογενοποιημένη αγορά οίνου διεθνών(κοσμοπολίτικων)  ποικιλιών ( κυρίως γαλλικών)
2ον ) Θα αποφύγουμε άσκοπες , χρονοβόρες και ατελέσφορες προσπάθειες προσαρμογής διεθνών ποικιλιών στο ιδιόμορφο κυκλαδίτικο περιβάλλον.
3ον) Θα επιτύχουμε την δημιουργία διαφοροποιημένων οίνων με πρωτόγνωρες γευστικές προκλήσεις.

Με εκτίμηση
Κώστας N. Μπιζάς

Δεν υπάρχουν σχόλια: