Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2018

Αεροδρόμιο Πάρου: Επιταχύνεται η υλοποίηση του έργου του Νέου Αεροσταθμού - ypodomes.com



 Προχωρά το θέμα της ωρίμανσης του έργου για την επέκταση του αεροσταθμού στο Αεροδρόμιο Πάρου, που ουσιαστικά αποτελεί τη Β`φάση των έργων αναβάθμισης του. Σε αυτό από ότι φαίνεται θα βοηθήσει η επιτάχυνση της ολοκλήρωσης της οριστικής μελέτης και των τευχών δημοπράτησης που αναλαμβάνει άνευ κόστους μελετητική εταιρεία.
Σύμφωνα με απόφαση του Υπουργείου Υποδομών, εγκρίθηκε η εκπόνηση από την εταιρεία PAROS PHOS DEVELOPMENT της τεχνικής μελέτης για το έργο «Νέος αεροσταθμός, πυροσβεστικός σταθμός, φυλάκιο ασφαλείας, περιβάλλων χώρος και εσωτερικό οδικό δίκτυο στο αεροδρόμιο Πάρου».
Η μελέτη θα είναι σε στάδιο οριστικής μελέτης με όλα τα αναγκαία στοιχεία, και θα συνοδεύεται από τα αντίστοιχα απαραίτητα τεύχη δημοπράτησης του έργου και θα βασισθεί στην εκπονηθείσα από την ΥΠΑ/Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών
προωθημένη προκαταρκτική μελέτη. Συγκεκριμένα θα περιλαμβάνει όλες τις απαραίτητες επιμέρους μελέτες, ήτοι αρχιτεκτονική, στατική, ηλεκτρομηχανολογική, ενεργειακής απόδοσης και συγκοινωνιακή, όλα τα απαραίτητα τεύχη δημοπράτησης (διακήρυξη, τεχνική περιγραφή, τεχνικές προδιαγραφές, τιμολόγιο εργασιών, προμετρήσεις, προϋπολογισμός, ειδική συγγραφή υποχρεώσεων, κα), καθώς και όποια άλλη μελέτη ή τεύχος ή φάκελος κριθούν απαραίτητα για την πληρότητα του φακέλου δημοπράτησης του έργου. Η αντίστοιχη μελέτη εφαρμογής θα εκπονηθεί από τον μελλοντικό ανάδοχο του έργου.
Ο χρόνος εκπόνησης του συνόλου της οριστικής μελέτης, ΚΕΝΑΚ και τευχών δημοπράτησης ορίζεται σε εξήντα (60) ημερολογιακές ημέρες από έκδοσης της παρούσας απόφασης (7.9.2018, ενώ το ενδιάμεσο στάδιο της προκαταρκτικής μελέτης θα υποβληθεί σε είκοσι ημέρες.


ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΚΟΡΕΣΜΟΥ ΣΤΟΝ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟ ΑΕΡΟΣΤΑΘΜΟ
Το Αεροδρόμιο της Πάρου μετά την αναβάθμιση του διαδρόμου το 2016 αναπτύχθηκε με ραγδαίους ρυθμούς και ήδη έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα κορεσμού με τους υπάρχοντες χώρους του αεροσταθμού (Τέρμιναλ) να κρίνονται ανεπαρκείς. Το 2017 ο υπάρχων αεροσταθμός εξυπηρέτησε συνολικά το προηγούμενο έτος 163.117 επιβάτες (87.487 αφίξεις και 75.630 αναχωρήσεις) ενώ το 2018 η αυξητική τάση συνεχίστηκε με αποκορύφωμα τον Αύγουστο.
Στόχος των έργων Β`φάσης είναι η επέκταση του αεροσταθμού και πιο συγκεκριμένα ο πολλαπλασιασμός της ωφέλιμης επιφάνειας του αεροσταθμού σε 6.000 τετραγωνικά μέτρα για την κάλυψη της επιβατικής κίνησης από 1.200τμ που είναι σήμερα.
Για τα έργα στο Αεροδρόμιο της Πάρου θα χρησιμοποιηθεί μέρος από τον εξασφαλισμένο από το Υπ.ΥΠΟΜΕ ποσό ύψους 35 εκατομμυρίων ευρώ από το επιχειρησιακό πρόγραμμα ΥΜΕΠΕΡΑΑ του ΕΣΠΑ 2014-2020.
Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com
Αεροδρόμιο Πάρου: Επιταχύνεται η υλοποίηση του έργου του Νέου Αεροσταθμού - ypodomes.com






Δεν υπάρχουν σχόλια: