Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2018

Συνάντηση του Αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα Φιλήμονα Ζαννετίδη με τον γ.γ. Αγροτικής Πολιτικής & Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων Χαράλαμπο Κασίμη




250 επενδυτικά σχέδια από το Νότιο Αιγαίο προτείνονται για ένταξη στο ΠΑΑ


Με τον γενικό γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής & Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων Χαράλαμπο Κασίμη, συναντήθηκε χτες ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα και Γαστρονομίας Φιλήμονας Ζαννετίδης. Παρών στη συνάντηση ήταν και ο διευθυντής της Αναπτυξιακής Δωδεκανήσου ΑΝΔΩ Α.Ε. Κώστας Ζήφος.

Στην συνάντηση η οποία πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα, έγινε εκτενής συζήτηση και ενημέρωση σχετικά με το Μέτρο 16 που αφορά την συνεργασία των ομάδων παραγωγών αγροτών προκειμένου να επιτευχθεί μεγαλύτερη απορρόφηση κονδυλίων από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης.

Τα αιτήματα που κατέθεσε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στον γενικό γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής & Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων αφορούν μεταξύ άλλων 250 επενδυτικές προτάσεις.

Αμέσως μετά την συνάντηση, ο αντιπεριφερειάρχης Φ. Ζαννετίδης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Ζητήσαμε από τον κ. Κασίμη να μεριμνήσει ώστε να μην μείνει καμία πρόταση εκτός σχεδίου λόγω έλλειψης πόρων. Εάν τελικά γίνουν δεκτές και ενταχθούν οι προτάσεις θα χρειαστούν και άλλοι πόροι. Θα απαιτηθούν περίπου 4,5εκ. ευρώ επιπλέον. Μάς δήλωσε ότι θα το εξετάσει ενώ για το Πρόγραμμα Μεταποίησης, για το οποίο υπάρχει επίσης έντονο ενδιαφέρον, ανακοίνωσε πως θα δημιουργήσει ένα ξεχωριστό ταμείο ώστε τα χρήματα που περισσεύουν από διάφορα προγράμματα και μέτρα, να πηγαίνουν εκεί, για να εξυπηρετούν τέτοιες περιπτώσεις. Δεν λάβαμε βέβαια καμία επίσημη δέσμευση επ αυτού, αλλά υποσχέθηκε πως θα το εξετάσει.
Η Πολιτεία οφείλει να δίνει περισσότερα στα νησιά προκειμένου να προωθηθεί και να στηριχθεί ο Πρωτογενής Τομέας, στον οποίο η περιφερειακή αρχή δίνει ιδιαίτερη σημασία ώστε να καταστεί δυνατόν να προωθηθεί και να συνδυαστεί με τον Τουρισμό. Ελπίζουμε ότι θα βρούμε ευήκοα ώτα.

Για την 3η προκήρυξη των Νέων Αγροτών, ήταν αρνητικός, αλλά εμείς θα επιμέινουμε γιατί θεωρούμε ότι υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι και θα εξαντλήσουμε κάθε προσπάθεια για να βοηθήσουμε τους νέους αγρότες στα νησιά της περιοχής ευθύνης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου». 





Το υπόμνημα που κατέθεσε ο Φ. Ζαννετίδης

Στον κ. Κασίμη, ο αντιπεριφερειάρχης κατέθεσε υπόμνημα στο οποίο αναφέρει τα εξής:

Αξιότιμε κε Γενικέ
Με την ευκαιρία της επίσκεψής σας στη Ρόδο, σας καταθέτουμε γραπτώς τα κυριότερα θέματα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης που απασχολούν την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

1.      Με δεδομένο ότι η υποβολή των προτάσεων για στήριξη στο πλαίσιο του Υπομέτρου 4.1 του ΠΑΑ σύντομα ολοκληρώνεται για τις δράσεις 4.1.1 και 4.1.3, από στοιχεία που συγκέντρωσε η υπηρεσία μας προκύπτει ότι στην Περιφέρειά μας θα υποβληθούν συνολικά περίπου στα 200 επενδυτικά σχέδια με μέση αιτούμενη δημόσια δαπάνη τα 70.000 ευρώ έκαστο. Συνεπώς οι συνολικοί πόροι των 9.667.989 ευρώ που έχουν κατανεμηθεί στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου σύμφωνα με την αριθ. 13849/14-12-2017 πρόσκληση, δεν επαρκούν. Θα χρειαστούν επιπλέον 4,5εκ. ευρώ για να εγκριθεί το σύνολο των δυνητικών δικαιούχων.
Με την επισήμανση ότι τα Σχέδια βελτίωσης ήταν και είναι το κυριότερο επενδυτικό πρόγραμμα ανάπτυξης στον τομέα της Γεωργίας – Κτηνοτροφίας και άλλη προκήρυξη δεν πρόκειται να γίνει στην προγραμματική περίοδο 2014 – 2020 λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος και της απορρόφησης των πιστώσεων, παρακαλούμε για την εξεύρεση και μεταφορά του ζητούμενου ποσού ώστε  να ενταχθεί το σύνολο των δυνητικών δικαιούχων της περιοχής μας όπως άλλωστε είχατε δεσμευτεί παλιότερα.
2.      Θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε το αίτημά μας για διεξαγωγή 3ης προκήρυξης στα πλαίσια του Υπομέτρου 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» σύμφωνα με το αιρ. Πρωτ. 81/20-06-2018, σχετικό έγγραφό μας. Μετά την υποβολή την 108 αιτημάτων στήριξης στα πλαίσια της 2ης πρόσκλησης διαπιστώνεται, ότι ακόμα και αν ενταχθεί το σύνολο των υποψηφίων στο πρόγραμμα των νέων γεωργών, πλεονάζει δημόσια δαπάνη η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε επόμενη πρόσκληση. Κρίνουμε αναγκαία την διεξαγωγή και 3ης Πρόσκλησης του Υπομέτρου 6.1 για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου καθώς υπάρχουν αρκετές οχλήσεις από ενδιαφερόμενους, με την προϋπόθεση ότι θα συμβαδίζει με την προθεσμία της Αίτησης Ενιαίας Ενίσχυσης έτους 2019 για να απορροφηθεί το σύνολο των εκχωρημένων πόρων του Υπομέτρου 6.1 στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
3.      Θα θέλαμε να θέσουμε υπόψη σας το θέμα της παρατεταμένης ανομβρίας που πλήττει τα τελευταία χρόνια την περιοχή μας και το οποίο έχουμε στείλει επανειλημμένα επιστολές. Το πρόβλημα εντείνεται στα μικρά νησιά όπου παρατηρείται σημαντική μείωση του ζωικού πληθυσμού και των μελισοσμηνών καθώς και σοβαρά προβλήματα στις καλλιέργειες. Είναι λοιπόν επιτακτική η ανάγκη, για υλοποίηση έργων που συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ύδατος στα νησιά μας.
4.      Όπως γνωρίζετε, στο θεσμικό πλαίσιο των Σχεδίων Βελτίωσης για τον εκσυγχρονισμό των γεωργικών εκμεταλλεύσεων του Υπομέτρου 4.1.1. δεν προβλέπεται η χρηματοδότηση των επενδύσεων σε αρδευτικά έργα αλλά εντάσσεται στο Υπομέτρο 4.1.2. για το οποίο δεν έχει γίνει ακόμα πρόσκληση. Παρακαλούμε, να μεριμνήσετε για την επίσπευση της προκήρυξης του Υπομέτρου 4.1.2 το οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τη βιωσιμότητα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων των νησιών μας.
5.      Από τους πόρους του Υπομέτρου 4.2 που αφορά την ενίσχυση όλων των τομέων μεταποίησης και εμπορίας γεωργοκτηνοτρόφων προϊόντων έχουν εκχωρηθεί στις Περιφέρειες τα έργα με προϋπολογισμό έως 600.000 ευρώ. Μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει προκήρυξη γι αυτή την δράση και θεωρούμε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα νησιά μας δεδομένου ότι η ενίσχυση της καθετοποίησης της ίδιας παραγωγής έχει εξαιρεθεί από το Υπομέτρο 4.1 (Σχέδιο Βελτίωσης).

Με τιμή
Ο Αντιπεριφερειάρχης
Φιλήμονας Γ. Ζαννετίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια: