Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Ο ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ 2012 ,Σύρος 8 -12-2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

   Χαράλαμπος Κόκκινος
         kokkinosxar@yahoo.gr
            Επικεφαλής μείζονος μειοψηφίας
           Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου.



Σύρος 8 -12-2011

Ο ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ 2012
ΠΟΥ ΨΗΦΙΣΕ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΡΧΗ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ,
ΟΔΗΓΕΙ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΥΦΕΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗ ΟΠΙΣΘΟΔΡΟΜΗΣΗ.

Ο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» ΙΣΟΠΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ,
ΔΙΑΨΕΥΣΤΗΚΑΝ ΟΙ ΙΝΣΤΡΟΥΚΤΟΡΕΣ ΤΟ ΠΑΣΟΚ.
ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΑΝ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΑΣ.

Ο προϋπολογισμός του 2012 που συζητήθηκε στο πρόσφατο Περιφερειακό Συμβούλιο ( Σύρος 5-12-2011), και εγκρίθηκε οριακά από την πλειοψηφία της Περιφερειακής αρχής, οδηγεί τα νησιά μας στην ύφεση και στην οπισθοδρόμηση. Η παράταξή μας – «ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ»- αλλά και οι παρατάξεις της ελάσσονος μειοψηφίας καταψήφισαν τον προϋπολογισμό του 2012, προϋπολογισμός των περικοπών  και της υποβάθμισής μας.
Τα μέλη μας Χ.Κόκκινος και Γ.Παπαμανώλης στην Οικονομική Επιτροπή στις 7-11-2011 ζήτησαν να αλλάξει ο αντιαναπτυξιακός προϋπολογισμός του 2012 πριν οδηγηθούμε στη συζήτησή του στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
Δυστυχώς η Περιφερειακή Αρχή, δεν το έπραξε.
Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2012 που ήρθε καθυστερημένα να συζητηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο τον τελευταίο μήνα του 2011 και όπως επεσήμαναν οι εισηγητές της παράταξής μας κοι Χ.Κόκκινος, Γ.Παπαμανώλης, Μ.Δαδάος και Κ.Μπιζάς:
-  Απουσιάζουν οι αναπτυξιακές δράσεις. Μεταφέρονται έργα από το 2011 χωρίς να προγραμματίζονται καινούρια.
-   Από σύγκριση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του 2012 με το αντίστοιχο του 2011, προκύπτει ότι το απογοητευτικό συμπέρασμα ότι η απορρόφηση των πιστώσεων για επενδύσεις κατά το τρέχον έτος είναι κατώτερη των προσδοκιών.
Το μέγεθος του προϋπολογισμού είναι παραπλανητικό καθώς σε αυτό περιλαμβάνεται σειρά μεταφερόμενων έργων από το 2011.
Σε μια περίοδο ύφεσης που η αγορά και η κοινωνία διψά για επενδύσεις, αντί η περιφέρεια να επιταχύνει την απορρόφηση των πιστώσεων καθυστερεί αδικαιολόγητα. Το ταμειακό υπόλοιπο της περιφέρειας αυξάνεται καθώς τα χρήματα συσσωρεύονται αντί να απορροφούνται στα προϋπολογισθέντα έργα.
-                     Δεν προηγήθηκε ο έλεγχος της πορείας εκτέλεσης του προϋπολογισμού του τρέχοντος έτους, κατά παράβαση του άρθρου 268 του Ν. 3852/2011. Είναι πρακτικά αδύνατη η σύνταξη ενός ρεαλιστικού προϋπολογισμού για το 2012 αν δεν έχει προηγηθεί ο έλεγχος της υλοποίησης του προϋπολογισμού του 2011.

- Είναι αδιανόητο, σε περίοδο κρίσης, να μην παρακολουθείται στενά η εξέλιξη του προϋπολογισμού από τα αρμόδια όργανα και ειδικά από την Οικονομική Επιτροπή
-   Δεν έχει προηγηθεί η απαιτούμενη διαβούλευση με τους περιφερειακούς παραγωγικούς, κοινωνικούς και αυτοδιοικητικούς φορείς για την κατάρτιση του προϋπολογισμού.
-   Συζητάμε το δεύτερο προϋπολογισμό της περιφέρειας και ακόμα οι δύο πρώην νομαρχίες συντάσσουν δικούς τους προϋπολογισμούς, με διαφορετική κωδικοποίηση εσόδων και εξόδων.
-    Δεν διευκρινίζονται οι εκκρεμότητες που προκύπτουν από την μεταφορά υπηρεσιών από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου
-   Δεν αξιοποιούνται πόροι για την τουριστική προβολή. Στο «ψυγείο» βρίσκονται  από το τέλος του 2009, αναξιοποίητα 3 εκ. ευρώ μέσω ΕΣΠΑ, που αφορούν την τουριστική προβολή.
-  Από το πρακτικό της Εκτελεστικής Επιτροπής της περιφέρειας, προκύπτει ότι το σύνολο του προϋπολογισθέντος ποσού 1 εκ. ευρώ για Κοινωνική Πρόνοια στα Δωδεκάνησα, θα το διαχειριστεί η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία της ΓΑΛΗΝΟΣ. Αυτό το γεγονός αποτελεί εκχώρηση αρμοδιοτήτων της οικονομικής επιτροπής και του περιφερειακού συμβουλίου και μας βρίσκει κάθετα αντίθετους. Το 2011 , από τις 400.000 ευρώ που είχαν διαθέσιμες για προνοιακές δράσεις, αξιοποιήθηκαν μόνο 40.000 ευρώ στη Δωδεκάνησο και 396 ευρώ στις Κυκλάδες!!!

Τέλος , αξίζει να σημειωθεί ότι το ΠΑΣΟΚ μείωσε τους πόρους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Οι προεκλογικές του υποσχέσεις αποδείχτηκαν «κάλπικες». Το πρόγραμμα «ΕΛΛΑΔΑ» προϋπολογισμού 4 εκ. ευρώ, που θα ξεκινούσε από τον Ιανουάριο του 2011, σύμφωνα με τις υποσχέσεις των Κων Παπανδρέου και Ραγκούση, δεν εκταμίευσε ούτε ένα ευρώ.
Περικοπές υπάρχουν και στους ΚΑΠ.

 Αποδείχθηκε περίτρανα ότι ο «Καλλικράτης» αποτελεί μία ακόμα ΠΑΣΟΚική πολιτική απάτη.


 
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΟΚΚΙΝΟΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια: