Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2022

"Ύστατο Χαίρε" στον Μακαριστό Πρωτοψάλτη Παναγίας Εκατονταπυλιανής Εμμανουήλ Χανιώτη

 



Μέσα σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης και θλίψης οι συμπατριώτες μας που κατέκλυσαν το Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Εκατονταπυλιανής αποχαιρέτισαν την Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2022,  τον σεβαστό Πρωτοψάλτη και Χοράρχη Εμμανουήλ Χανιώτη.



Της τελετής προεξήρχε ο Αρχιμανδρίτης της Ιεράς Μητροπόλεως  Παροναξίας κ. Αρσένιος Μελισσιανός  πλαισιωμένος από κληρικούς της Μητροπόλεως μας. Επίσης παραβρέθηκαν οι περισσότεροι των ιεροψαλτών του νησιού μας.



Στην σύντομη ομιλία του ο Αρχιμανδρίτης Αρσένιος, εκπροσωπώντας τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Παροναξίας κ. Καλλίνικο  ο οποίος απουσίαζε για λόγους υγείας, αναφέρθηκε στο ήθος του εκλιπόντος αλλά και στην ταπεινότητα με την οποία διακονούσε το Ιερό Αναλόγιο επί πολλά έτη.

Ο Εμμανουήλ Χανιώτης στην πορεία της ζωής του υπηρέτησε τα Ιερά Αναλόγια στον Ι.Ν. Προφήτη  Ηλία στο Παγκράτι, στον Ι.Ν. Αγίου Αρτεμίου, στον Ι.Ν. Αγίου Ιωάννου της οδού Βουλιαγμένης, στον Ι.Ν. Αγίου Παντελεήμονα στα Ιλίσια, στην Μεταμόρφωση και στον Άγιο Νικόλαο Ερμούπολης Σύρου , στην Μητρόπολη Αθηνών, στην Αγία Τριάδα Λευκών, στο Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Εκατονταπυλιανής. Στην Παναγία Εκατονταπυλιανή λάμπρυνε με την παρουσία του το Ιερό Αναλόγιο σε δύο περιόδους ( 1959-1970 και 1992-2017 ).

Ο εκλιπών ως Πρωτοψάλτης και Δάσκαλος της Βυζαντινής Μουσικής, ανέδειξε πληθώρα ψαλτών , διηύθυνε ως Χοράρχης Βυζαντινούς Χορούς σε πολλές εκδηλώσεις και τιμήθηκε από διάφορους εκκλησιαστικούς και κοινωνικούς φορείς  για την προσφορά του στο Ιερό Αναλόγιο και στην Ιεροψαλτική.

Ειδικά στο νησί μας δεκάδες νέοι και νέες, σπούδασαν Βυζαντινή Μουσική υπό την διδασκαλία  του στην Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Παναγίας Εκατονταπυλιανής της οποίας υπήρξε Διευθυντής την περίοδο 1997 – 2008.


Το 2017 του απονεμήθηκε σε ειδική τελετή ο Σταυρός της Παναγίας Εκατονταπυλιανής από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Παροναξίας κ. Καλλίνικο.



Υπηρέτησε για εβδομήντα περίπου έτη, το Ιερό Αναλόγιο με ήθος ταπεινό, ιεροπρεπές και εκκλησιαστικό.



Ένας εξαίρετος άνθρωπος, αδαμάντινος χαρακτήρας, πάντα με καλοσύνη, άριστος οικογενειάρχης, ευτύχησε με τη άξια σύζυγό του Άννα, να καμαρώσει τα παιδιά του και να τον αξιώσει ο Θεός να δει εγγόνια, για τα οποία θα αποτελεί πάντα φωτεινό σηματοδότη και σημείο αναφοράς.


Ο Θεός να αναπαύσει την ψυχή του "εν σκηναίς δικαίων" και ας τον συγκαταριθμήσει μετά των Αγίων του Επουρανίου Θυσιαστηρίου.

Κώστας Μπιζάς,

Πάρος 20.2.2022


Δεν υπάρχουν σχόλια: