Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2018

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στην ΕΞΠΟΤΡΟΦ 2018



Ειδική εκδήλωση με θέμα το «Νότιο Αιγαίο: Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης 2019», στο πλαίσιο της έκθεσης ΕΧΠΟΤΡΟΦ 2018

Διακριτή ήταν η συμμετοχή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στην φετινή έκθεση τροφίμων και ποτών ΕΞΠΟΤΡΟΦ 2018, η οποία ολοκληρώνεται αύριο Δευτέρα,  29 Ιανουαρίου, στο Ολυμπιακό Κέντρο Ξιφασκίας στο Ελληνικό.
Πέρα από την μεγάλη και εντυπωσιακή συμμετοχή νησιών από Κυκλάδες και Δωδεκάνησα, που παρουσίασαν σε επισκέπτες και επαγγελματίες μια μεγάλη γκάμα παραδοσιακών προϊόντων, χαρακτηριστικών της γαστρονομικής κουλτούρας που χάρισαν στο Νότιο Αιγαίο τον τίτλο της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης 2019, ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η θεματική εκδήλωση που οργανώθηκε  το Σάββατο το πρωί,  στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων της έκθεσης. Σκοπός της εκδήλωσης ήταν  η ανάδειξη του γαστρονομικού πλούτου, του πολιτισμού και των τοπικών προϊόντων των νησιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και ταυτόχρονα η παρουσίαση της Αιγαιακής διατροφής ως προτύπου υγεινού τρόπου ζωής, καθώς και η ανάλυση της νέας και ραγδαία αναπτυσσόμενης νέας τάσης διεθνώς, του γαστρονομικού τουρισμού.




Στη διάρκεια  της θεματικής εκδήλωσης η κ. Χάιντι Λαζάνη, επικεφαλής της επιτροπής «Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης 2019» για το Νότιο Αιγαίο, παρουσίασε τις δράσεις του προγράμματος “Taste the Seasons”, που υλοποιείται στο πλαίσιο του τίτλου, οι οποίες ξεκίνησαν ήδη να πραγματοποιούνται από την αρχή του 2017 και κορυφώνονται το 2019, με κεντρική φιλοσοφία την διασύνδεση τουρισμού, γαστρονομίας και πρωτογενούς τομέα.
Οι στόχοι του προγράμματος που η Περιφέρεια έχει θέσει για τα επόμενα χρόνια είναι:
Ανάδειξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου σε γαστρονομικό τουριστικό προορισμό διεθνώς.
Ανάδειξη της Αιγαιακής διατροφής και αύξηση του αριθμού των χαρακτηρισμένων και πιστοποιημένων προϊόντων.
Χρήση τοπικών προϊόντων σε όλη την τουριστική αλυσίδα.
Εκπαίδευση του καταναλωτή να ζητά, να αγοράζει και να καταναλώνει τοπικά προϊόντα.
Παροχή κινήτρων στους νέους για να επιστρέψουν στην καλλιέργεια της γης με παραδοσιακούς τρόπους και εκπαίδευση των παραγωγών στις νέες τεχνολογίες.
  
Ομιλήτριες στην ίδια ημερίδα ήταν επίσης  η κ.  Roberta Garibaldi,  αν. Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Μπέργκαμο και πιστοποιημένη Πρέσβης της Διεθνούς Ένωσης Γαστρονομικού Τουρισμού,  που παρουσίασε τις διεθνείς τάσεις του γαστρονομικού τουρισμού, στην ομιλία της μέσα από την οποία αποτυπώθηκε η μεγάλη δυναμική που αναπτύσσεται διεθνώς στο τομέα του γαστρονομικού τουρισμού, με όλο και μεγαλύτερο ποσοστό τουριστών να επιλέγουν τον τόπο των διακοπών τους με βάση τη γαστρονομία του, στο πλαίσιο του τουρισμού εμπειρίας. Ένα τομέα στον οποίο η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου διαθέτει πολύ μεγάλα αποθέματα προς αξιοποίηση και ήδη η στρατηγική που ακολουθείται στον τουρισμό, κινείται γύρω από αυτόν τον άξονα. 
Τέλος, η κ. Γλυκερία Ψαρρά, PhD, επ. συνεργάτης του Χαροκοπείου Πανεπιστήμιου και Επίκουρη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Rutgers, παρουσίασε εισήγηση με κεντρικό θέμα την αιγιακή δίαιτα ως υγιεινό  πρότυπο διατροφής. Η κ. Ψαρρά εστίασε στις επιμέρους παραμέτρους της Ιπποκρατικής έννοιας της Δίαιτας, τονίζοντας την στροφή σε έναν υγιεινό τρόπο ζωής όπου η σωματική άσκηση παίζει σημαντικό ρόλο. Οι ιδιαιτερότητες του κλίματος, των τοπικών καλλιεργειών και της μορφολογίας του εδάφους συμπληρώνουν την εικόνα της Αιγαιακής Δίαιτας, προσφέροντας σε όποιον την ακολουθεί πολλαπλά οφέλη στην πνευματική και σωματική υγεία του.




Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου συμμετέχει με μεγάλο αριθμό εκθετών από Κυκλάδες και Δωδεκάνησα

Την στρατηγική επιλογή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου να ενισχύσει τον πρωτογενή τομέα στα νησιά των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων και να αναδείξει τα τοπικά, υψηλής διατροφικής αξίας προϊόντα στις αγορές του εξωτερικού, για μέσου της διασύνδεσης της πρωτογενούς παραγωγής με τον τουρισμό, ανέδειξε ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα και Γαστρονομίας, Φιλήμονας Ζαννετίδης, στην ομιλία του κατά την διάρκεια των εγκαινίων  της 5ης Έκθεσης Τροφίμων και Ποτών ΕΞΠΟΤΡΟΦ, που άνοιξε τις πύλες της στις 26 Ιανουαρίου στο Ολυμπιακό Κέντρο Ξιφασκίας στο Ελληνικό και θα διαρκέσει μέχρι και την Δευτέρα, 29 Ιανουαρίου.

Ο κ. Ζαννετίδης, παρόντος του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλη Αποστόλου, βουλευτών περιφερειαρχών και εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης από ολη την Ελλάδα, σημείωσε ότι καθοριστικής σημασίας για την επίτευξη του στόχου της εξωστρέφειας, είναι η ανάδειξη του Νοτίου Αιγαίου ως Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης 2019, τίτλο που για πρώτη φορά διεκδίκησε και κατέκτησε ελληνική περιφέρεια. Όπως τόνισε, μέσα από τις δράσεις που προβλέπονται στο πλαίσιο του τίτλου, πολλές εκ των οποίων έχουν ξεκινήσει ήδη από το 2017 και θα κορυφωθούν το 2019, η γαστρονομία του Νοτίου Αιγαίου έχει όλες τις δυνατότητες να αναδειχθεί διεθνώς, ενιχύοντας το τουριστικό ρεύμα προς τα νησιά μας, σε μια περίοδο που ο γαστρονομικός τουρισμός είναι μια τάση με ταχεία και ιδιαίτερα δυναμική άνοδο διεθνώς.
Παράλληλα, με αφορμή τις απουσίες που σημειώθηκαν στην πρώτη μέρα της έκθεσης, λόγω των κακών καιρικών συνθηκών και των προβλημάτων που προκλήθηκαν στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, ο κ. Ζαννετίδης είχε την ευκαιρία να αναφερθεί και στον παράγοντα νησιωτικότητα και τις ιδιαίτερες συνθήκης που επικρατούν στα νησιά, σε σύγκριση με την ηπειρωτική χώρα.

Με μεγάλο αριθμό εκθετών από όλα σχεδόν τα νησιά της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου  συμμετέχει για 4η συνεχόμενη χρονιά στην έκθεση, με μια εντυπωσιακή γκάμα παραδοσιακών νησιώτικων προϊόντων υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας.

Με πενήντα εκθέτες από δεκαοκτώ νησιά του Νοτίου Αιγαίου σε ένα περίπτερο 240 τ.μ., η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου κάνει πράξη έναν από τους πρωταρχικούς της στόχους,  την αποτελεσματική προβολή των τοπικών προϊόντων της τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, παρέχοντας παράλληλα την δυνατότητα σύναψης συμφωνιών με τους παραγωγούς της, δίνοντας τους την ευκαιρία να καλλιεργήσουν σχέσεις εμπιστοσύνης με το ελληνικό κοινό και τους επιχειρηματίες του χώρου, ενισχύοντας ταυτόχρονα την εξαγωγική τους δραστηριότητα.  
Στην έκθεση  παρουσιάζονται παραδοσιακά προϊόντα από τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, όπως μέλι, μελεκούνια, γλυκά κουταλιού, μαρμελάδες, γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα, παραδοσιακά ζυμαρικά, φάβα, ντόματα, κάπαρη κ.α. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: