Δευτέρα 1 Αυγούστου 2011

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΤΗΝ ΝΑΞΟ 1.8.2011



Πάρος 1 Αυγούστου 2011
               
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

    Την Δευτέρα 1 Αυγούστου 2011 πραγματοποιήθηκε στην Νάξο, συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου.
Στο σημαντικότερο θέμα της ημερήσιας διάταξης << Θέματα Υγείας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου >>   πραγματοποίησα την παρακάτω τοποθέτηση :
    Κυρίες και Κύριοι,
    Ο τομέας της Δωρεάν Δημόσιας Υγείας  είναι ένα από τα σημαντικότερα θέματα που θα πρέπει ν’ απασχολούν ένα κράτος πρόνοιας και αλληλεγγύης.
    Δυστυχώς το τελευταίο διάστημα οι διαχειριστές αυτού του ευαίσθητου τομέα έχουν κλειστά τα αυτιά τους στα αιτήματα των νησιωτών.
    Στο Κ.Υ. Πάρου βιώνουμε την εγκατάλειψη της Κεντρικής Κυβέρνησης.
    Υπάρχει έλλειψη ιατρών γενικής ιατρικής με αποτέλεσμα να μη λειτουργούν εύρυθμα τα πρωινά ιατρεία και να μη βγαίνει το πρόγραμμα των εφημεριών.
    Επίσης ενώ για είκοσι ( 20 ) χρόνια στο Κ.Υ. υπηρετούσαν δύο παιδίατροι, εδώ και οχτώ (8) μήνες δεν υπάρχει κανένας.
Τα παιδιά των Παριανών, των Αντιπαριωτών και των χιλιάδων οικονομικών μεταναστών που ζουν στα νησιά μας ( ΠΑΡΟΣ-ΑΝΤΙΠΑΡΟΣ ) δεν εμβολιάστηκαν την προηγούμενη σχολική χρονιά.
    Ακόμη σ’ ένα τουριστικό προορισμό όπως η Πάρος με 556.644 αφίξεις και η Αντίπαρος με 150.000 αφίξεις, επισκεπτών το 2010, δεν υπάρχει ορθοπεδικός στο Κ.Υ. Πάρου, την στιγμή που συμβαίνουν εκατοντάδες τροχαία.
    Σχετικά με την έλλειψη γυναικολόγου και μαίας στο Κ.Υ. οι γυναίκες και τα κορίτσια των νησιών μας υποχρεώνονται να προσφεύγουν με ραντεβού σε ιδιώτη γυναικολόγο ή να μετακινούνται στα Νοσοκομεία της Αθήνας και του Πειραιά, επιβαρύνοντας τον ήδη τσεκουρεμένο οικογενειακό προϋπολογισμό.
    Το πολυδύναμο κατ’ ευφημισμόν ιατρείο της Νάουσας , λειτουργεί μ’ έναν αγροτικό ιατρό μόνο τις πρωινές ώρες, ενώ το ίδιο συμβαίνει και στην Μάρπησσα.
    Στο νησί της Αντιπάρου υπηρετούν μόνο δύο γενικοί ιατροί.

    Το νοσηλευτικό προσωπικό στο Κ.Υ Πάρου, απαρτίζεται από πέντε νοσηλεύτριες οι οποίες προφανώς αδυνατούν να βγάλουν τις βάρδιες σε εικοσιτετράωρη βάση, με τα εκατοντάδες περιστατικά ιδιαίτερα την θερινή περίοδο.
   Το ΕΚΑΒ αδυνατεί να εξυπηρετήσει τις καθημερινές ανάγκες λόγω έλλειψης προσωπικού. Είχαμε θανατηφόρο τροχαίο πριν τρείς μήνες στο νησί μας και δεν υπήρχε βάρδια να μεταφέρει τους τραυματίες στο Κ.Υ. με αποτέλεσμα να μεταφερθούν με αρκετή καθυστέρηση από ιδιωτικά μέσα.
   Όλα τα παραπάνω είναι συνέπεια της υποστελέχωσης  κατά 50% σε όλους τους κλάδους και τις ειδικότητες του οργανισμού λειτουργίας του Κ.Υ. Πάρου.
   Όλο το υγειονομικό προσωπικό βρίσκεται στα όρια της σωματικής και ψυχικής του αντοχής.
  Τα έκτακτα περιστατικά συνεχίζουν όταν είναι αδύνατη η έλευση ελικοπτέρου ή του υγειονομικού αεροσκάφους του Βελέντζειου Ιδρύματος , να μεταφέρονται με ψαροκάικα που στοιχίζουν στο Ελληνικό Δημόσιο 3500 € / μεταφορά.
   Σε αυτό το σημείο θα κάνω ιδιαίτερη μνεία στο υγειονομικό αεροσκάφος του Βελέντζειου ιδρύματος τ’ οποίο αγοράσθηκε το 2006 με στόχο την άμεση μεταφορά των επειγόντων περιστατικών στην Αθήνα. Μέχρι σήμερα έχουν διακομισθεί πάνω από 550 επείγοντα περιστατικά κάθε είδους.
Θα ήταν χρήσιμο η Περιφέρεια σε συνεργασία με τον Δήμο Πάρου να διεκδικήσουν από το Υπουργείο Υγείας την ένταξη του παραπάνω αεροσκάφους στο δυναμικό του ΕΚΑΒ με έδρα την Πάρο και την επάνδρωση του με διασώστη ιατρό, ο οποίος  θα είναι εκπαιδευμένος στις σοβαρές καταστάσεις των αεροδιακομιδών.
  Η κατασκευή του νέου νοσοκομείου της Πάρου, σε έκταση που παραχώρησε η Ιερά Μονή Λογγοβάρδας και εξαγγέλθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση ,δυστυχώς βρίσκεται σε στασιμότητα.
    Τελειώνοντας πιστεύω ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου θα πρέπει να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα στην Κυβέρνηση.
  Στην σημερινή περίοδο φτώχιας και κοινωνικής ανασφάλειας θα πρέπει να απαιτήσουμε την θωράκιση των νησιών μας από το Εθνικό Σύστημα Υγείας, με δωρεάν αναβαθμισμένες και ποιοτικές υπηρεσίες υγείας

Με εκτίμηση
Κώστας N. Μπιζάς

Δεν υπάρχουν σχόλια: