Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

Δ. ΛΟΤΣΑΡΗΣ - Φ.Π.Α.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΛΟΤΣΑΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

«ΕΠΙΛΟΓΗ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑΣ» Η ΜΕΤΑΤΑΞΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΣΤΙΑΣΗΣ, ΣΤΟΝ ΥΨΗΛΟ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ Φ.Π.Α..

Τα μέτρα που ψηφίστηκαν στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο, αλλά και τα εξειδικευτικά τους που ακολουθούν και αφορούν τις επιχειρήσεις εστίασης, υπερβαίνουν τα όρια αντοχής της αγοράς. 

Τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα στοιχεία και όλες οι μελέτες που έχουν εκπονηθεί, αποδεικνύουν τη μείωση του τζίρου στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, με δραματικές συνέπειες σε επιχειρηματίες, εργαζόμενους και στις τοπικές κοινωνίες.

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που αποτελούν τη ραχοκοκκαλιά της ελληνικής οικονομίας, ιδίως στο νησιωτικό χώρο, συνιστούν και το σημαντικότερο μέσο προώθησης και κατανάλωσης των τοπικών προϊόντων, πράγμα που σημαίνει ότι θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις και στο σύνολο των τοπικών οικονομιών των νησιών μας. 

Η μετάβαση από τον χαμηλό στον υψηλό συντελεστή Φ.Π.Α.(16% ή 23%) αφορά περίπου 140.000 επιχειρήσεις (και τις αμιγώς ξενοδοχειακές), που απασχολούν πλέον των 600.000 εργαζομένων και αποτελούν, ιδιαίτερα τώρα που όλες οι άλλες «πόρτες για εργασία κλείνουν», το μοναδικό καταφύγιο για εργασία, κι ειδικά για τους νέους.

Ο τζίρος του κλάδου εστίασης από το 2008 έως το 2010 σημειώνει συνεχή πτώση σε ετήσια βάση, καθώς από 6,6 δις μειώνεται κατά 1 δις ευρώ το χρόνο, ενώ για το 2011 η πραγματικότητα διαψεύδει τις προβλέψεις προς το χειρότερο με τη μείωση του τζίρου, το πρώτο τρίμηνο του 2011, να ξεπερνά το 20%!

Το κράτος τη προηγούμενη διετία, είχε απώλειες άμεσων και έμμεσων φορολογικών εσόδων πλέον του 1 δις ευρώ. Μεγάλες είναι οι απώλειες και για τα ασφαλιστικά ταμεία, αποτέλεσμα των «λουκέτων» και της ανεργίας που πλήττει το χώρο.

Την ίδια ώρα στην Ευρώπη, όπως στη Γαλλία και το Βέλγιο, για να στηρίξουν την εστίαση μείωσαν το Φ.Π.Α. σε 6% και 5,5%, αντίστοιχα. Ταυτόχρονα, ενώ τουριστικοί μας ανταγωνιστές, όπως η Κύπρος, η Τουρκία, η Βουλγαρία και η Ισπανία,   έχουν συντελεστή Φ.Π.Α. από 5% έως 7%, το ελληνικό κράτος στοχοποιεί τον τελευταίο «όρθιο» πυλώνα της οικονομίας, αυτόν του τουρισμού, με την αύξηση του χαμηλού συντελεστή Φ.Π.Α. στον κλάδο της εστίασης.
                                                  
Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα, πολλά «λουκέτα», δεκάδες χιλιάδες νέες απώλειες θέσεων εργασίας και θα αποτελέσει ένα μεγάλο πισωγύρισμα στο μοναδικό εώς τώρα αναπτυξιακής λογικής μέτρο: αυτού της μείωσης του Φ.Π.Α. στα ξενοδοχεία. Σημειωτέον, το 30% των εσόδων των ξενοδοχειων αφορά υπηρεσίες εστίασης!

Όλα τα παραπάνω αναδεικνύουν ως «επιλογή αυτοκτονίας» τη μετάβαση  στον υψηλό συντελεστή Φ.Π.Α. των καταστημάτων εστίασης. Καλώ το Συμβούλιο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, έστω και την ύστατη στιγμή, να δράσει σύσσωμο για τη ματαίωση της συγκεκριμένης εξοντωτικής και τελικά αυτοκαταστροφικής πολιτικής για τον τόπο μας και συνολικά για τη χώρα.



ΛΟΤΣΑΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΑΝΔΡΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: