Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

Συνεδρίαση Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου , στις 31 Ιανουαρίου 2011, στην Ερμούπολη της Σύρου



          ΚΩΣΤΑΣ Ν. ΜΠΙΖΑΣ                                                                  
 Περιφερειακός Σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου


                                                                                      Πάρος 02/02/2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


        Την Δευτέρα 31/01/2011 πραγματοποιήθηκε στην Ερμούπολη της Σύρου , συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου και της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας.

      Στην συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής συζητήθηκαν το άνοιγμα του προϋπολογισμού έτους 2011, η επικαιροποίηση  ιστοτόπου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ο ορισμός πληρεξούσιων δικηγόρων κ.α.

Στο Περιφερειακό Συμβούλιο τα σημαντικότερα θέματα που συζητήθηκαν ήταν :
  1. Μεταβίβαση προς την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας  Νοτίου Αιγαίου, αρμοδιότητας που αφορά σε γνωμοδότηση για έγκριση ΜΠΕ (Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων)
           Στην τοποθέτηση μου τόνισα ότι δεν θα πρέπει να υποβαθμιστεί ο ρόλος του Περιφερειακού Συμβουλίου με την εκχώρηση των αρμοδιοτήτων μας στην οικονομική επιτροπή, χωρίς περιορισμούς και όρια σχετικά με την δυναμικότητα των επιχειρήσεων. Ζήτησα όπως και αρκετοί συνάδελφοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι για υποθέσεις που αφορούν γνωμοδότηση ΜΠΕ, μεγάλων επιχειρήσεων που δημιουργούν όχληση (αδρανή υλικά κλπ.) , πολυκαταστημάτων κ.α. , να γνωμοδοτεί το Περιφερειακό Συμβούλιο και όχι η Οικονομική Επιτροπή.

2.  Ανάθεση για την εκπόνηση Μελέτης Στρατηγικού Σχεδίου Ανάπτυξης στο Ινστιτούτο Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πάντειου Πανεπιστημίου για τις Περιφερειακές Ενότητες Κυκλάδων με σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης Εξουσιοδότησης στην Οικονομική Επιτροπή για έλεγχο των όρων της Προγραμματικής Σύμβασης και στον  Περιφερειάρχη για υπογραφή.
          Η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ , διαφώνησε με την ανάθεση στο Ινστιτούτο Περ. Ανάπτυξης του Πάντειου Πανεπιστημίου της μελέτης ύψους εβδομήντα χιλιάδων ευρώ. Η θέση μας  ήταν να επανέλθει το θέμα σε επόμενη συνεδρίαση , αφού προηγουμένως θα έχουν καταγραφεί οι υπάρχουσες μελέτες που έχουν γίνει από την Νομαρχία, το Επιμελητήριο Κυκλάδων και άλλους φορείς. Εάν αυτές δεν μας καλύπτουν τότε να προχωρήσουμε στην ανάθεση στο Ινστιτούτο του Πάντειου.





  1. Δημιουργία Διαδικτυακής Πύλης για τη βελτίωση και προώθηση του εναλλακτικού τουρισμού στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
               Η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ, συμφώνησε με την παραπάνω πρόταση , η οποία αφορά στη δημιουργία μιας διαδικτυακής πύλης προώθησης εναλλακτικού τουρισμού με έμφαση στη χρήση νέων τεχνολογιών.
Στόχος του έργου είναι ο εκσυγχρονισμός και ο εμπλουτισμός του τουριστικού τομέα στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, μέσω της προβολής εναλλακτικών μορφών δραστηριοτήτων τουρισμού. Ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί μέσω της αξιοποίησης των δυνατοτήτων της διαδικτυακής πύλης , για προβολή και προώθηση φυσικών , πολιτιστικών, παραδοσιακών και γενικότερα τοπικού χαρακτήρα δραστηριοτήτων, τα οποία θα αναγνωρισθούν ως συγκριτικό πλεονέκτημα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου έναντι τουριστικά ανταγωνιστικών περιοχών.
   


Επίσης στην παραπάνω συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου , η παράταξη 
 ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ κατέθεσε πρόταση για την έκδοση του παρακάτω ψηφίσματος :

<< Το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου καλεί την πολιτεία σε άμεση ενεργοποίηση για την καταγραφή των ζημιών και την καταβολή των αποζημιώσεων στους πληγέντες από την πρόσφατη θεομηνία στα νησιά της Ρόδου, Κω και Άνδρου.
Εκφράζουμε τη συμπαράσταση μας και ζητάμε την ενεργοποίηση όλων των αναγκαίων κρατικών μηχανισμών, προς διευκόλυνση των πληγέντων , έχοντας ως δεδομένο τη δυσχερή οικονομική συγκυρία με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπος ο λαός μας.>>


Δεν υπάρχουν σχόλια: