Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2019

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΤΕΛΗΣ ( 1930 - 2019 )


ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ι. ΠΑΤΕΛΗΣ ( 1930-2019 )



                                                                                                                Πάρος 22.01.19

  Σήμερα 22 Ιανουαρίου 2019, πλήθος συμπατριωτών μας συνόδευσαν στην τελευταία του κατοικία τον Δάσκαλο Παναγιώτη Πατέλη.

  Σήμερα το νησί μας έγινε φτωχότερο διότι έχασε έναν πνευματικό, έναν πατριώτη, ένα άξιο τέκνο της.

 
 Ο Παναγιώτης Πατέλης για πολλές δεκαετίες διαπαιδαγώγησε τους νέους και τις νέες με αρχές, ήθος και αξίες  ως εκπαιδευτικός στα Δημοτικά Σχολεία του νησιού μας.
Ταυτόχρονα όμως συμμετείχε σε εκκλησιαστικά συμβούλια, σε ερανικές επιτροπές, σε συλλόγους, σε ιδρύματα και λοιπούς φορείς.



Προσωπικά είχα την τύχη να τον έχω ως Δάσκαλο στην  ΣΤ’ τάξη του Δημοτικού Σχολείου στο κτίριο του Συγγρού αλλά και την τιμή να συνεργαστώ μαζί του για πολλά χρόνια στις θρησκευτικές εκδηλώσεις  της Παναγίας Εκατονταπυλιανής .
Πάντα τον θαύμαζα και τον εκτιμούσα για τον ακέραιο, αποφασιστικό, έντιμο, μεθοδικό και διορατικό χαρακτήρα του.   

  


  Την τετραετία 1991-1994 διετέλεσε Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πάρου με σοβαρή και υπεύθυνη παρουσία στην αυτοδιοίκηση του νησιού μας.

    Όμως η μεγάλη του αγάπη  ήταν η Παναγία η Εκατονταπυλιανή το καύχημα και η δόξα των Παριανών και των Αντιπαριωτών.
Ο Υπέρλαμπρος και Πάνσεπτος αυτός Ναός που αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα και ομορφότερα παλαιοχριστιανικά μνημεία της πατρίδας μας.    

    Στην Παναγία Εκατονταπυλιανή προσέφερε για πολλές δεκαετίες τις πολύτιμες υπηρεσίες του στον Διοικητικό και οργανωτικό τομέα με αποκορύφωμα την συμμετοχή του στην Διοικούσα Επιτροπή την περίοδο 1993-1998. Εκείνη την εξαετία με άλλους αξιόλογους Παριανούς  υπό την Προεδρία του Μακαριστού Μητροπολίτη Παροναξίας Αμβροσίου Στάμενα και την ευλογία της Παναγίας  έγιναν σημαντικές προσπάθειες για την περαιτέρω προβολή και αναβάθμιση της Εκατονταπυλιανής 
που είχαν ως αποτέλεσμα την ανάδειξη της Παναγίας Εκατονταπυλιανής σε Ιερό Προσκύνημα καθώς και την  πραγματοποίηση δύο σημαντικών επιστημονικών συνεδρίων ( το πρώτο στο πλαίσιο του εορτασμού των 17 αιώνων με θέμα την <<Εκατονταπυλιανή και την Χριστιανική Πάρο>> και το δεύτερο με θέμα << Ο Άγιος Αθανάσιος ο Πάριος>> .
Θα πρέπει να αναφερθεί και η συνεισφορά του ως μέλος στην Διοικούσα Επιτροπή την περίοδο 2002-2004 για την κατασκευή του εκκλησιαστικού γηροκομείου <<Παναγία Εκατονταπυλιανή>>.


    Επίσης ο Παναγιώτης Πατέλης έχει γράψει εννέα αξιόλογα βιβλία με ιστορικό και θρησκευτικό περιεχόμενο ενώ συγχρόνως έχει συμμετάσχει σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές παραγωγές για την προβολή της Πάρου και  της Εκατονταπυλιανής.

    Όλα τα παραπάνω  αποτελούν πολύτιμη παρακαταθήκη, σπουδαία πολιτιστική, ιστορική και θρησκευτική κληρονομιά για τις νεότερες γενιές, για  τους προσκυνητές της Παναγίας μας καθώς και για τους επισκέπτες του νησιού μας.     
   

  Εύχομαι η Παναγία Εκατονταπυλιανή να χαρίζει κουράγιο και δύναμη στην αγαπημένη του σύζυγο την σεβαστή κα Ντίνα και στους συγγενείς του.

   Ο Παναγιώτης Πατέλης θα συνεχίζει να ζει στις σκέψεις μας τόσο όταν θα βρισκόμαστε στην Παναγία Εκατονταπυλιανή αλλά και όταν θα διαβάζουμε τα βιβλία του.

  Έχουμε ιστορική υποχρέωση να σταθούμε άξιοι μαθητές του και να υπερασπιστούμε την ανιδιοτελή και σπουδαία προσφορά του στο νησί μας.

Καλό ταξίδι Σεβάσμιε Δάσκαλε !

Ταπεινά ο μαθητής σου,
Κωνσταντίνος Ν. Μπιζάς 

Ακολουθούν τα εξώφυλλα των βιβλίων του Παναγιώτη Πατέλη:





















Δεν υπάρχουν σχόλια: