Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Ακτοπλοϊκές Γραμμές

ΚΩΣΤΑΣ  Ν. ΜΠΙΖΑΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ
          ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

                                                                                      Πάρος 19.01.2011


 ΠΡΟΣ :  -     ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
               -     ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ
                -    ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
                -    Δ/ΝΣΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
                
ΚΟΙΝ. :  -    κ. ΠΡΟΕΔΡΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
-             Μ.Μ.Ε.


  Με αφορμή την συμμετοχή του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Μαχαιρίδη στο Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών ( ΣΑΣ ) ,ως εκπρόσωπος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας,  του εύχομαι συγχαρητήρια και καλή επιτυχία.
Ταυτόχρονα  θα ήθελα να καταθέσω τις παρακάτω προτάσεις για το ακτοπλοϊκό.

1ον) Γραμμή : Θεσσαλονίκη – Κυκλάδες – Ηράκλειο Κρήτης.

  Σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία για την χώρα μας, είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξει σύνδεση των Κυκλάδων με την Βόρειο Ελλάδα και την Πρωτεύουσα της Κρήτης.
Οι αυξήσεις στα διόδια της Εθνικής οδού, στα λεωφορεία και στα τρένα κάνουν δυσβάσταχτο οικονομικά το ταξίδι των συμπατριωτών μας από την Βόρειο Ελλάδα.
Θα πρέπει να υπάρξει μία επιδοτούμενη γραμμή Θεσσαλονίκης – Κυκλάδων Ηρακλείου, όπως υπάρχει για τα Δωδεκάνησα,  χωρίς περιορισμούς και αυστηρούς όρους στις προσεγγίσεις λιμανιών και την χρονική διάρκεια..
Εκτιμώ ότι το χρονικό διάστημα 1.6.2011 – 30.9.2011 ( ή και περισσότερο από 1.5.2011-31.10.2011) και με δύο δρομολόγια τουλάχιστον την εβδομάδα,  είναι το ζητούμενο από τον τουριστικό κόσμο των νησιών μας.


2ον ) Γραμμή : Μύκονος –Πάρος- Νάξος και άλλα νησιά των Κυκλάδων

  Είναι γεγονός ότι η Μύκονος και η Σαντορίνη είναι τα μόνα νησιά των Κυκλάδων που διαθέτουν  διεθνή αεροδρόμια. Για τον παραπάνω λόγο είναι αναγκαίο τα υπόλοιπα  νησιά  των Κυκλάδων να έχουν καθημερινή σύνδεση με την Μύκονο και την Σαντορίνη, ανάλογα με την κίνηση και την ζήτηση που παρουσιάζουν.

3ον) Γραμμή : Πάρος – Σύρος

   Η Ερμούπολη της Σύρου είναι η πρωτεύουσα των Κυκλάδων στην οποία βρίσκονται  Νοσοκομείο, Δικαστήρια, Υπηρεσίες  και η έδρα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου , οπότε είναι απαραίτητο για την καλύτερη εξυπηρέτηση των κατοίκων της Περιφερειακής μου Ενότητας (  Πάρου και  Αντιπάρου) να υπάρχει τις καθημερινές ένα πρωινό δρομολόγια με αναχώρηση από Πάρο και επιστροφή από Σύρο το απόγευμα ή το βράδυ.
   Για παράδειγμα εάν κάποιος πρέπει να βρεθεί για εργασία στην Ερμούπολη την Δευτέρα το πρωί , θα πρέπει να αναχωρήσει από την Πάρο το απόγευμα της Κυριακής, να διανυκτερεύσει στην Σύρο την Κυριακή και την Δευτέρα και θα επιστρέψει στην Πάρο την Τρίτη το βράδυ στις 22.30. Δηλαδή σχεδόν τρία (3) εικοσιτετράωρα στην Σύρο .




   Εκτιμώ ότι τα παραπάνω θέματα  θα πρέπει να απασχολήσουν κάποιο από τα προσεχή περιφερειακά συμβούλια.








Με εκτίμηση

Κώστας N. Μπιζάς

ΕΡΩΤΗΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Ν. ΑΙΓΑΙΟΥ

ΚΩΣΤΑΣ  Ν. ΜΠΙΖΑΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ
          ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

                                                                                      Πάρος 19.01.2011


 ΠΡΟΣ :  -   ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
       -  ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ   ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΥΠΟΔΟΜΩΝ
                - Δ/ΝΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ

ΚΟΙΝ. :  -    κ. ΠΡΟΕΔΡΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
-             Μ.Μ.Ε.



    Σας παρακαλώ να με ενημερώσετε για τα έργα ( με τίτλο και προϋπολογισμό ανά νησί ) της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου που έχουν ενταχθεί μέχρι σήμερα στα παρακάτω προγράμματα:

1ον ) Στο Πρόγραμμα και στους άξονες του ΕΣΠΑ .
Σύμφωνα με έγγραφο της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής, μέχρι τις 15.12.2010, είχαν ενταχθεί συνολικά από το σύνολο των 280 εκ.  που αντιστοιχούσαν στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, πράξεις προϋπολογισμού 275,4 εκ. € ( ποσοστό 98,4% ).

2ον)  Σύμφωνα με το έγγραφο της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής στις 22.12.2010, εκτιμάται για την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ότι θα διατεθούν επίσης περισσότερα από 500 εκ € μέσω : του Ταμείου Συνοχής ( 250 εκ. €) ,  του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου( 40 εκ. € ),του προγράμματος Αγροτικής Ανάπυξης (200 εκ. € ), του προγράμματος για την Αλιεία ( 20 εκ. € ) .

3ον) Επιχειρησιακά  Προγράμματα : α)Περιβάλλον – Αειφόρος Ανάπτυξη για έργα διαχείρισης και διανομής πόσιμου νερού και έργα διαχείρισης οικιακών και βιομηχανικών αποβλήτων , ΧΥΤΑ, ΧΑΔΑ κτλ. ( 75 εκ. €),
β) Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού για δράσεις Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (1,7 εκ. €) .

4ον) Ειδικό Πρόγραμμα Ενίσχυσης της Ανταγωνιστικότητας της  Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου 2007-2013 ( 250 εκ. € ) τ’ οποίο αφορά κυρίως τους τομείς  των μεταφορών, της υγείας, του πολιτισμού , του τουρισμού και του περιβάλλοντος.
Έχει υποβληθεί στις 31.03.2010 , πρόταση με συνολικό ύψος 297 εκ. €.



Με εκτίμηση
Κώστας Ν. Μπιζάς

Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

Πρόσκληση του Σωματείου ‘ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΠΑΡΟΥ ΑΙ-ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΕΤΗΣ’

ΟΙ  ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΠΑΡΟΥ ‘ΑΙ-ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΕΤΗΣ’
Αρ. Πρωτ. 015/05.01.2011

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου ‘ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΠΑΡΟΥ ΑΙ-ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΕΤΗΣ’ προσκαλεί τα μέλη του Σωματείου αλλά και όλους τους Παριανούς που ενδιαφέρονται για την υπόθεση του Περιβαλλοντικού και Πολιτιστικού Πάρκου σε ανοιχτή συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011 και ώρα 6 μ.μ. στην αίθουσα του Νηρέα στη Νάουσα με τα εξής θέματα:
1.       Ενημέρωση για τα έργα και τη λειτουργία του Πάρκου κατά το 2010
2.     Προγραμματισμός για το 2011
3.     Ανοιχτή συζήτηση για τα θέματα του Πάρκου

Για το Διοικητικό Συμβούλιο
 Ο Πρόεδρος                                             Ο Γεν. Γραμματέας

Νίκος Μαλατέστας                                        Χρίστος Γεωργούσης